Dogodilo se na današnji dan – 3. kolovoza

Kristofor Kolumbo krenuo na putovanje prema Americi, rođen Ivan Zajc i Marija Ružička Strozzi

Iz španjolske luke Palos de la Frontera, Genovežanin Kristofor Kolumbo se 1492. godine s karakom Santa María (poznatom i kao Gallega – Galicijanka), i dvije manje karavele, Pinotm (Obojena) i Santa Clarom (poznatom i kao Niña – prema vlasniku Juanu Niñu), otisnuo na jedno od najpoznatijih putovanja u povijesti.

Hrvatski skladatelj i dirigent Ivan Zajc, koji je kao dijete u umjetničkoj obitelji od malih nogu bio upućen na glazbu te se već u školi istaknuo kao vrlo nadareni skladatelj, rad je započeo kao profesor glazbe i pjevanja, a nastavio kao dirigent i kompozitor koji je stvarao s velikom lakoćom pa je iza sebe ostavio opus od oko 1.200 raznovrsnih djela za orkestar, komorne sastave i klavir, zatim 19 opera, 26 opereta, scensku muziku (za Dubravku Ivana Gundulića), oratorij Oče naš, oko 50 kantata, 19 misa, 14 Ave Maria, 200 zborova, 170 solo pjesama (Miruj, miruj, srce moje; Moja lađa; Vir; Lastavicom; Domovini i ljubavi; Djevojka i ruža) i druga djela, rođen je u Rijeci 1832. godine.

Hrvatska glumica Marija Ružička Strozzi, koja je karijeru započela kao pjevačica no nakon gubljenja glasa se prebacila na glumu u kojoj se istaknula kao vrhunska tragetkinja i svojim umijećem osvajala publiku diljem Hrvatske i Europe te nadmašila i brojne zvijezde onoga vremena što je potvrđeno i time da je bila jedina scenska umjetnica kojoj je još za života postavljena bista u HNK u Zagrebu, rođena je 1850. godine u moravskom gradiću Litovelu.

metro-portal.hr