Ljudi redovito uništavaju ovu biljku a ne znaju koliko je zapravo ljekovita

Čisti krv, potiče metabolizam i probavu masnoća, pomaže kod reumatizma i gihta..

Nema osobe koja se prije ili kasnije nije upoznala s koprivom i njezinim jakim i ljekovitim djelovanjem. Može se pronaći na svakom koraku i općenito ju promatramo kao korov ili po domaći „drač“. No njena ljekovita svojstva koja su opisana u knjigama još u 16. stoljeću uzdižu ju na visoko mjesto među biljem, čak su je i stari Grci koristili kao jedno od sredstava za čišćenje organizma.

Kopriva je jedna izvrsna biljka za poticanje metabolizma. Kao proljetna kura čini čuda jer potiče izlučivanje otrova iz organizma. Može je se piti kao čaj, jesti u salati, kao juhu ili je se može pripremiti kao špinat. Ukusno začinjena i pripremljena zajedno sa drugim biljem je veoma ukusna I osvježavajuća.
Čaj od koprive jedan je od omiljenih čajeva prilikom mršavljenja i služi kao pokretač metabolizma. Tinktura od koprive koristi se kod opadanja kose te se umasira u tjeme. Osim toga koristi se i u mješavinama čajeva kod problema s bubrezima, mjehura i mokraćnih puteva. Pomaže i kod reumatizma i gihta.
Sjeme koprive daje snagu i pomaže kod iscrpljenosti. Čak je i korijen koprive ljekovit.
Kopriva je udomaćena i raširena u srednjoj Europi i raste gotovo na svakoj vrsti tla; te može narasti do 1 m.

Ljekovita svojstva koprive: čisti krv i potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, potiče metabolizam i probavu masnoća, reumatizma i gihta, potiče rast kose, pomaže kod proljetnog umora, slabog apetita, zatvora, proljeva, zatajenja bubrega, visokog krvnog tlaka, te kod menstrualnih problema.
Koriste se biljka, sjeme i korijen. Biljka i korijen se beru od ožujka do kolovoza, dok se sjeme bere u ranu jesen. (hs)