Popijte čašu vode

Za zdrav život vrlo je važno konstantno biti hidriran, no unatoč tome mnogi ne konzumiraju dovoljno tekućine što škodi organizmu. Tijekom ljetnih, toplih dana potreba za vodom još je veća zbog velikih vrućina koje uzrukuju isparavnje vode iz organizma.

Čak 60% našeg tijela je voda te zbog toga bi svačiji prioritet trebao biti što više konzumiranje tekućina. Prosječna osoba bi kroz dan trebala popiti najmanje 1.5 litru tekućine, što nije mnogo, ali nekima i dalje predstavlja veliki problem. Ako ste dehidrirani, vaš metabolizam će raditi sporije što uzrokuje niske razine enrgije zato odmah natočite čašu vode i popijte.
Bitno je razviti naviku koja će vas navesti da bez razmišljanja posegnete za flašicom. Stoga za početak kupite bocu od 0.5 ili 0.75 litara koju ćete konstanto imati pokraj sebe.

Možete vodootpornim markerom označiti ciljeve koje biste trebali zadovoljiti preko dana. Npr. crticama označite svakih sat vremena, a prostor između njih neka označava količinu vode koje ste si zadali da popijete. Također, možete u flašicu staviti slamčicu koja će vam pomoći da popijete više nego što biste popili bez nje. Ako imate problema s okusom vode, odnosno jednostavno “niste žedni za vodom” dodajte unutra nekoliko kriška limuna, limete i mente te ostavite preko noći u frižideru. Ujutro ćete imati osvježavajuć i ukusan napitak koji ćete piti sa zadovoljstvom. Nakon što se probudite, popijte čašu vode, bez obzira morate li se natjerati na to ili ne.

Jutarnja čaša vode će probuditi vaš organizam i metabolizam. Iako možda niste žedni ni gladni ujutro, vaše tijelo je dehidrirano jer je bilo bez vode nekoliko sati. Ako imate problema sa zaboravljanjem na tekućinu, skinite na mobitel aplikaciju koja će vas tijekom dana, u određenom vremenu po vašem izboru podsjetiti na vaš cilj. Osim toga, možete i sami postaviti alarme svakih pola sata ili sat vremena, ali naposljetku, bitno je da se sami sjetite da vašem tijelu nedostaje vode.
(E.B.)