Danas imendan slave Silvana, Toma, Emerita i Feliks

Silvana je ime latinskog porijekla iz rimske mitologije, nastalo od “Silvanus”-ime boga šume. Po nekim izvorima se ovako zvao i vrhovni bog antičkog ilirskog naroda Dalmata koji je nastanjivao prostore današnje Dalmacije i Hercegovine. Sveti Silvan kršćanski je mučenik i svetac koji je živio u četvrtom stoljeću. Njegovo tijelo je ostalo potpuno neraspadnuto i nalazi se u crkvi svetog Vlaha (Blaža) u Dubrovniku od 1847. godine. Spomendan mu je 30. Srpnja

Toma je varijanta imena Tomas. Toma (Tomas) je muško ime aramejskog porekla. Korijeni su mu u riječi Teomo i ima značenje blizanac. Grci su preuzeli ovo ime u obliku Tomas, pošto imaju sličan izraz u značenju čudotvorac. Toma je kršćansko ime koje seže natrag ka apostolu Tomi, jednom od dvanaestorice Isusovih učenika. Ime je naročito rasprostranjeno od srednjovjekovlja. Izraz “nevjerujući Toma”, koji je i danas značajan, također se odnosi na apostola, jer je prema novozavjetnoj tradiciji najprije sumnjao u uskrsnuće Isusa Krista.

Feliks dolazi iz latinskog (felix, felicis) i znači “sretan”. Ženske verzije prvog imena su Felicitas, Felicia, Feliksa i Felizitas. Talijanski oblik imena je Felice. Ime Felix je popularno posebno u Njemačkoj.

Emerita je žensko ime osoba za koje kažu da su temperamentne, vesele i kreativne.