Javna tribina „Povratak risa u Hrvatsku“

Zavod za znanstveno istraživački rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Pučko otvoreno učilište Križevci, poziva na javnu tribinu „Povratak risa u Hrvatsku“. Predavačica će biti mag. oecol. et prot. nat. Ivana Selanec -voditeljica područnog ureda u Sinju i stručna suradnica za zaštitu prirode.

Tim stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke i Rumunjske i ove godine aktivno kreće u spašavanje kritično ugroženog risa u Dinaridima. Provedba projekta za revitalizaciju populacije risa omogućena je kroz Europski financijski instrument za okoliš i klimatske promjene
Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom, izuzetno je mala i ugrožena. Svih 50-ak životinja koje žive u ove dvije zemlje u bliskom su srodstvu, zbog čega im prijeti izumiranje i jedini spas je unos „svježih“ gena. Europska unija je prepoznala važnost inicijative te će omogućiti veliki dio financija kako bi se minimalno 14 novih jedinki s područja Rumunjske i Slovačke naselilo u Sloveniju i Hrvatsku. Osim iz programa LIFE, projekt je velikim djelom sufinanciran od strane slovenskog Ministarstva za okoliš i prostor te hrvatski dio od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Ris je u Hrvatskoj strogo zaštićen te se nalazi na Crvenom popisu sisavaca. Na području Hrvatske i Slovenije vrsta je nestala početkom 20. stoljeća kao rezultat prekomjernog lova. No 1973. godine slovenski lovci doveli su 6 novih jedinki u Sloveniju te je njihovim širenjem nastala trenutna populacija za koju¸ se pretpostavlja da u Hrvatskoj broji 30-40 jedinki, a u Sloveniji tek 10-20.
Procjenjujemo da je danas u Hrvatskoj prisutno 30 – 40 risova, u Sloveniji tek 10 – 20, a u Italiji je situacija još kritičnija. Znanstvena istraživanja ukazuju da će risovi ponovno izumrijeti ako se ne nasele nove životinje koje će povećati genetsku raznolikost populacije. Stoga su predstavnici šumarskih, lovačkih i znanstvenih institucija zajednički pripremili prijedlog projekta za spas risa koji su prijavili na LIFE natječaj za sufinanciranje Europske komisije. Projekt je pozitivno ocijenjen i provoditi se od srpnja 2017. pa sve do ožujka 2024. godine.
Tribina će se održati u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, Antuna Gustava Matoša 4, 19. rujna 2019. u 18 sati.