Kako boje zidova utječu na vas

Na naše raspoloženje, razmišljanja i psihu utjeće više čimbenika nego što smo svjesni. Jedan od tih čimbenika je i boja koja nas okružuje. Određene boje djeluju jednako na skupine ljudi.

Kada se uselimo u novu kuću ili samo želimo prebojati staru boju naše sobe, vrlo je bitno koje nijanse ćemo izabrati, ne samo zbog utjecaja boje na naše misli i raspoloženje, već i zato što boja ima sposobnost smanjiti i povećati, sakriti ili istaknuti određene predmete u sobi. Stoga, prije no što donesete konačnu odluku, razmislite što želite postići u toj sobi.
Plava označava opuštenost i smirenost te smanjuje brzinu otkucaja srca te krvni tlak. Zato što daje osjećaj smirenosti, odlična je za spavaće sobe. Ipak, ponekad ju znamo povezati s osjećajima poput tuge, hladnoće i distance. Zbog toga je bitno da budete oprezni s nijansama, previše tamna boja će imati negativan učinak.
Crvena boja je jedna od najintenzivnijih. Ona podiže raspoloženje i energiju te podiže broj otkucaja srca u minuti te krvni tlak. Uz crvenu boju često vežemo osjećaje ljubavi i uzbuđenja, ali ona može probuditi i agresiju pa s njom treba biti pažljiv. Često se koristi kako bi privukla pažnju na određne objekte.
Žuta je vesela, pozitivna boja koja u svakom slučaju izaziva dobre osjećaje. Odlična je na zidovima ulaza u kuću jer označava dobrodošlicu, ali super je i za dnevni boravak jer podiže razine enrgije što će poslužiti u razgovotima s vašim prijateljima. Ako želite učiniti mali prostor velikim – žuta je prava boja za vas.
Narančasta je boja između crvene i žute što znači da podiže razinu energije i entuzijazma, ali ne u previše velikim količinama da bi izazvala agresivnost. Zbog svojeg učinka je dobra za sobe studenata i učenika jer će podići njihov level produktivnosti.
Zelena boja je skoro pa uvijek povezana s prirodom, šumama, drvećem i livadama. Ona izaziva osjećaj mira i smirenosti, ali u isto vrijeme, u kombinaciji s detaljima žute ili narančaste boje podiže raspoloženje.
Ljubičasta je povezana s idejama, kreativnošću i produktivnošću. Također, često se smatra spiritualnom, mističnom bojom. Iz tog razloga super će poslužiti onima koji se bave crtanjem, slikanjem ili nekom drugom vrstom umjetnosti.
(E.B.)