Komemoracija u Stupama

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA), jučer je obilježena je 76. godišnjica stradanja 14 ranjenika i medicinskog osoblja u ustaškom napadu na partizansku bolnicu Stupe kod Križevaca. Komemorativnom skupu, pored križevačkog UABA, prisustvovali su mnogi članovi UABA Općine Rasinje, Grada Koprivnice i Ludbrega te članovi SDP-a Koprivničko-križevačke županije i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca.

Cijeli događaj uveličali su i učenici gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice koji su zajedno sa svojim profesorom Zoranom Pintarićem sudjelovali u polaganju vijenaca i obilasku spomen obilježja. Nakon polaganja vijenaca i paljenja lampiona, okupljenima se prvi obratio Ivan Knok, predsjednik UABA Grada Križevaca. – Drago mi je što smo se i ove godine okupili kako bi obilježili ovu značajnu komemoraciju. Ovo je mjesto stradanje, ovo je tragedija koju ne smijemo nikada zaboraviti i koja se uvijek mora dostojno obilježiti. Na ovome mjestu stradali su nedužni drugovi i drugarice, njih 14 na zvjerski način izgubilo je svoje živote samo zato jer su se borili protiv zla fašizma.

Raduje me što su ove godine prisutni i učenici koprivničke gimnazije Fran Galović zajedno s svojim poznatim profesorom Zoranom Pintarićem. – rekao je Knok. O ustaškom masakru koji je 1943. godine zadesio prvu tajnu partizansku bolnicu Stupe, govorio je i Dražen Ernečić, koprivnički povjesničar i antifašist. – Ova komemoracija je posebno važna kako za povijest tako i za sadašnjost te za budućnost života na ovim prostorima i izvan njih. Važnost komemoracije je u memoriranju humanih vrijednosti, opće čovječanske borbe između dobra i zla u Drugom svjetskom ratu. Planina Kalnik jedna je od partizanskih planina na području bivše države i u Hrvatskoj. Nama antifašistima iz Prigorjan i Podravine to je od izuzetnog značaja jer je na Kalniku ne samo počela antifašistička borba nego i socijalistička revolucija. Tu socijalističku revoluciju ne smijemo zaboraviti jer njezin cilj je bila borba za novo i bolje društvo. Od termina socijalističke revolucije danas ne smijemo bježati, on označava kraj starog i početak novoga svijeta.

Na Kalniku se nalazi više od 70 mjesta koji su važni za antifašizam. Tu imamo mnogo spomenika, kosturnica i spomen domova, mjesto osnivanja odreda, brigada, divizija i korpusa. Stupe su jedno od 70 antifašističkih mjesta koja su posebna po tome što su tu 21. rujna 1943. godine dogodio strašan zločin prema ranjenicima i bolničarima. Treba naglasiti kako je bolnica Stupe bila u sastavu petoga kalničkog partizanskog bataljun i kako se službeno zvala ‘Borik’. Nakon ove bolnice postojala je bolnica u Gabrinovcu koja je također bila konspirativna. Do gradnje bolnice i u Stupama i Gabrinovcu došlo je zbog povećanja broja partizanskih boraca kojih je do onda bilo preko 2 tisuće. U ovoj uništenoj bolnici moglo je biti oko 100 ranjenih i bolesnih boraca. Ti ranjenici bili su borci koji su se na Kalniku sukobili s više fašističkih jedinica, najteža je borba bila s ustaškom Crnom legijom. Sve stradale i poginule ne smijemo zaboraviti, neka im je vječna slava i hvala. – kazao je Ernečić. O značaju komemoracije i drugih antifašističkih jubileja za svoje učenike i učenice, osvrnuo se i koprivnički profesor Zoran Pintarić. – Imamo tu skupinu mladih iz koprivničke gimnazije Fran Galović koji kroz neke projekte i izvan nastavnim aktivnostima bave se ljudskim pravima, pravnim sustavima i holokaustom. Volimo istraživati i čuti riječi povjesničara, posjetiti ta mjesta stradanja, razne komemoracije pa onda ostaviti na mladima da razluče što je dobro, a što je zlo – istaknuo je Pintarić. Nakon komemoracije, uz prigodni ručak, druženje se nastavilo u križevačkom hotelu Kalnik. (zv)