Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn zajedno sa zamjenikom Danijelom Šaškom i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Katanovićem te pročelnicima gradskih odjela održao je danas konferenciju na medije na kojoj je bilo riječ o najvažnijim točkama za predstojeću sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati sutra.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović osvrnuo se na trenutno aktualno pitanje  nabave dopunskih sredstava za učenike osnovnih škola:

“Ja sam održao press konferenciju, dali smo svoj stav, gradonačelnik sa  priopćenjem, u međuvremenu došao je zahtjev od strane oporbe. Jedna trećina vjećnika , 7 predstavnika HDS-a i HDZ-a tražili su izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na tu temu. Pošto nam ide redovna sjednica, tu točku smo stavili u ovu sjednicu. Naš stav povodom tog pitanja je jasan. Kad smo donosili Proračun za 2018. godinu, kada smo financirali iz naših sredstava udžbenike za osnovne škole, to je bilo rađeno zajedno sa osnovnim školama. U ovoj godini smo planirali ta sredstva za udžbenike  još prije nego je bila donesena odluka Vlade da će ona financirati sa nacionalne razine. Mi smo rebalansom ta sredstva preusmjerili u infrastrukturu za Osnovnu školu “Vladimir Nazor”, u predškolski odgoj, u projekte energetske učinkovitosti Dječjeg vrtića Križevci i rekonstrukcije pomoćnog igrališta i atletske staze. Ova administracija na čelu sa gradonačelnikom Rajnom smatra da je u ovom trenutku bitnije ulagati konkretno u pitanja infrastrukture nego u jednokratnu pomoć roditeljima vezano za ova dopunska sredstva.”

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović izdvojio je i drugu aktualnu temu ovog ljeta vezano za Dječji vrtić Križevci i upis djece:

“Ove godine bilo je dosta zahtjeva prema vrtićima i u fokus javnosti je izbio pravilnik koji je donesen još 1997. godine. Mi smo ga odlučili promijeniti i ukinuti one kriterije koji su bili sporni. Ispravljamo nepravdu koja je bila donesena prije 22 godine” – kazao je Marko Katanović.

Vodne usluge ostaju samostalni isporučitelj

Gradonačelnik Mario Rajn izdvojio je također najznačajnije točke koje će se sutra naći na dnevnom redu Gradskog vijeća.  Najprije aktualna tema: održavanje izvanredne skupštine Vodnih usluga:

“Skupština Društva održala je izvanrednu sjednicu prošli četvrtak i donesen je jednoglasan i jasan stav da želimo i ostajemo samostalni isporučitelj. Imamo čvrsta uporišta u brojkama. Gledajući proteklih 8 mjeseci ove godine, a i sa tendencijom novih priključenja, budući da se nalazimo u investicijskom zamahu, naš vodni isporučitelj će biti na granici od 800.000 kubika fakturirane isporučene vode, što je predstavljeno kao donja granica za biti samostalni isporučitelj. Trenutno  struka obavlja sastanke i s tim čvrstim argumentima mi idemo pred nadležno formirano tijelo, odnosno odbor. Naglašavam kako je vodouslužno područje koje trenutno naša tvrtka Vodne usluge pokriva vrlo specifično i zbog netto raspoloživog dohotka koji se isto spominje u zakonu. Dobar dio jedinica lokalne samouprave koji su skupštinari je u drugoj kategoriji razvijenosti, neki i u brdsko-planinskoj i u domaćinstvima je netto raspoloživi dohodak manji nego neke urbanije aglomeracije.

U protekle dvije godine na cijelom vodoopskrbnom području smo u jednom ozbiljnom investicijskom zamahu koji prate Hrvatske vode. Na tome ja zahvaljujem. Riječ je o 9 milijuna kuna koje su ugovorene, realizirano je malo manje od 7 milijuna kuna sa ugovorenim radovima za dalje. To se ne tiče samo grada Križevaca, radi se i o području okolnih općina i raste broj priključaka. S obzirom da se rješavaju neke temeljne infrastrukturne stvari poput vodotornja i vodospreme, za očekivati je dok se završe ti kapitalni infrastrukturni objekti, da će onda krenuti pozamašna stopa priključenja” – kazao je Mario Rajn o temi Vodnih usluga.  

Izmjene i dopune Proračuna – javna nabava za Atletsku stazu

Govoreći o izmjenama i dopunama Proračuna gradonačelnik Rajn kazao je da nema novih planiranih prihoda i rashoda.

“Provedena je javna nabava za rekonstrukciju atletske staze i pomoćnog igrališta gdje  najjeftinija nabava na javnoj ponudi nam prebacuje osigurana sredstva u prethodnom rebalansu proračuna i to za malo manje od 200.000 kuna. To je stavka koju povećavamo kako bi mogli sklopiti ugovor. Stanje na tržištu građevinske operative je takvo da nema smisla poništavati i ponovo provoditi. Bitno je da krenemo u prvu fazu investicije  ma gradskom stadionu i pomoćnom igralištu. To je i naša jasna politička odrednica cijelog mandata i ti planirani radovi do kraja ove godine predstavljaju prvu fazu u jednom obuhvatnijem pristupu rekonstrukcije stadiona i pomoćnog igrališta”- istakao je gradonačelnik. 

Državni arhiv u Križevcima, sigurnosne kamere

“S razine države je dinamika puno sporija. Sve obveze koje jedinica lokalne samouprave mora preuzeti smo spremni preuzeti. Arhivskom vijeću, odnosno Ministarstvu kulture predložili smo lokaciju koja je s njihove strane ocijenjena  kao adekvatnom, dali smo idejno rješenje sa troškovnikom. Otvorili smo stavku 250.000 kuna, ali dali su odgovor kako strategija na razini Ministarstva kulture koja je bila planirana za lipanj ove godine, neće biti napravljena prije prosinca.  Ona sugerira kako će država pratiti daljnji razvoj državnih arhiva. Jedinica lokalne samouprave mora osigurati prostor, a opremanje posebnim regalima i plaće financira država. U ovom trenutku je pitanje tog opremanja s razine države. Ta stavka i dalje ostaje otvorena, smanjili smo i ostaje na stavci 50.000 kuna dok ne dođe strategija i budemo odabrani odmah, kao što se nadamo za opremanje.”

“Raduje me da povećavamo stavku za nagrade učenicima jer je bilo više nagrada na državnim natjecanjima. To je jasan znak da se u našim školama radi kvalitetno. 

Povećavamo i stavku u dijelu vatrogastva i Civilne zaštite. Krenuli smo u program s Policijskom postajom  u postavljanju sigurnosnih kamera na ulazima u grad”.

Rekonstrukcije, uređenje parkova…

Gradonačelnik Mario Rajn osvrnuo se i na radove:

“Ulica Marcela Kiepacha krenula je u rekonstrukciju. Budući da će se taj zahvat prelomiti u dvije godine, dio sredstava koji se ove godine neće stići realizirati, jer realociran na rekonstrukciju u Šenoinoj ulici. Uređivat će se i park u Tomislavovoj ulici. Riječ je o prostoru kad dođete sa Željezničke stanice, velikoj zelenoj površini ispred sadašnjih teniskih terena koja je vlasništvo Komunalnog poduzeća. Tamo bi trebao niknuti novi park do kraja mandata, pa ćemo sad otvoriti natječaj za idejno rješenje.  To je ulaz u grad i jako je bitno da bude adekvatno osmišljen.

Park u Ulici Franje Tuđmana zahtjeva jednu temeljitu rekonstrukciju i opremanje – nabrojio je gradonačelnik Mario Rajn.

Izmjene GUP-a

Gradonačelnik Rajn osvrnuo se i na izmjene Generalnog urbanističkog plana te pozvao građane i tvrtke da do 30. rujna daju svoje primjedbe i prijedloge. Donosi se Križevačka strategija za  izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, a donesena je nova odluka o stipendiranju studenata, rekao je među ostalim gradonačelnik Rajn. (J.I.)