Najpopularniji slatkiš današnjice – Macarons

Najslađi kolačiči

Jedan od definitivno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaroni (macarons). Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluživanje na slavljima. Nema osobe koja može odoljeti ovom savršenom zalogajčiću. Najbolja stvar je što možete pustiti mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!

Ipak, mana ovog slatkiša je što ima jako ,,pipav” proces pravljenja i ako ne poštujete recept osuđeni ste na propast. Da se to ne bi dogodilo, mi vam donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za makarone.

Pogledajte i saznajte kako da ih spremite i potpuno oduševite drage osobe!

Savjeti: Večer prije ostavite bjelanjke na sobnoj temperaturi. Tako će se ugrijati i biti će lakše umutiti ih u snijeg. Dobra ideja je i da večer prije napravite i kremu/e pa ih dobro ohladite u frižideru tako da vas sutradan samo čeka/ju. Bjelanjke je jako bitno izmjeriti u gramaži kako veličina jaja ne bi utjecala na mjeru mokrih i suhih sastojaka.

Potrebni sastojci:

Za macaronse:
90 g bjelanjaka sobne temperature (otprilike 3 jajeta),
30 g kristal šećera,
110 g badema,
200 g šećera u prahu.
Za krem (osnovni recept):
2 žumanceta,,
40 g kristal šećera
50 ml mlijeka,
100 g maslaca sobne temperature.

Priprema:

Korak 1: Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minutu. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini). Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macarone u boji, najbolje je boju dodati u bjelanjke dok ih miksate.

Korak 2: U bjelanjke ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije. Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije ostati čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih bjelanjaka). Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite još koji put pa opet provjerite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, biće prerijetka.

Korak 3: Plehove obložite papirom za pečenje. Smjesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (otprilike 2,5 cm). Ostavite po 3 cm razmaka između macarona. Ostavite macarone da se malo odstoje na plehu. Znat ćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu ljepili za prst kad ih dotaknete. To može trajati od pola sata po suhom vremenu do i više od sat vremena ako je u zraku puno vlage. Ugrijte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Tijekom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.

Korak 4: Izvadite pleh iz pečnice i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade prije nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Korak 5 – Uputstvo za kremu: Umutite žumanca i šećer dok ne posvijetle. Kuhajte mlijeko dok ne provri. Dodajte polako mlijeko u žumanca pa sve miksajte dvije minute. Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta. Ako želite kremu s okusom lješnjaka/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuhate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnjaka/badema. Ako želite kremu s ukusom ruže, dodajte žličice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!

Korak 6: Kada su se potpuno ohladili po dva macarona spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macaronsi su bolji nakon što odstoje i okusi se prožmu. Prije posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

Izvor: mogujatosama.hr