Rezultati globalnog istraživanja o navikama slušanja glazbe

Kakvu vi glazbu slušate?

Međunarodna diskografska organizacija IFPI objavila je danas rezultate istraživanja o navikama slušanja glazbe u svijetu. Istraživanje je otkrilo koliko vremena slušatelji posvećuju glazbi dnevno, u kojoj mjeri su popularni streaming servisi te koji su izazovi za daljnji rad glazbene industrije.

IFPI, međunarodna diskografska organizacija koja predstavlja glazbenu industriju širom svijeta, objavila je danas izvještaj Music Listening 2019 u kojem se ispituju načini na koji potrošači glazbe u dobi od 16 do 64 godine konzumiraju snimljenu glazbu u 21 zemlji.

Istaknuti rezultati istraživanja:

• Slušanje glazbe je u porastu: Ispitanici obično provode 18 sati tjedno slušajući glazbu, što predstavlja rast odnosu na 17,8 sati u 2018. To iznosi otprilike 2,6 sati, ili ekvivalentno slušanju, 52 trominutne pjesme – dnevno.

• Većina ljudi (54%) o glazbi se izrazilo da je „voli“ ili „obožava“. Među ispitanicima u dobi 16- 24 godine ovaj je postotak porastao na 63%.

• Starije dobne skupine sve više prihvaćaju usluge glazbenih streaming servisa. Preslušavanje audio zapisa putem streaminga bilježi globalni rast, a 64% svih ispitanika pristupilo je usluzi streaminga glazbe u proteklih mjesec dana – za otprilike 7% u odnosu na 2018. godinu. Najveća stopa rasta angažmana je u dobnoj skupini od 35. do 64. godine, a 54% te grupe pristupilo je usluzi streaminga glazbe u proteklih mjesec dana (rast od 8% u odnosu na 2018.).