Kesten pire: Slastica zbog koje volimo jesen

Jesen je pokucala na naša vrata, no iako je ovo jedna jako sunčana jesen, svi znamo da je vrijeme za one prave jesenske slastice kojih se teško odreći. 

Još uvijek nismo upoznali osobu koja ne voli kesten pire. Ovo je idealno vrijeme za sakupljanje kestena, a ako ne znate što bi s njim angažirajte se kako bi kasnije u ovoj poslastici mogli svi uživati. Donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti. 

 Sastojci: 

– 1 kg očišćenih kestena

– 150 ml vode

– 60 grama šećera

– 40 ml ruma

– 100 g vanilinog šećera

– čokolada za ukrašavanje (usitnjena)

– 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Kestene za početak razrežite pri vrhu te ih stavite kuhati oko 30 minuta. Kada su kesteni kuhani, pustite ih prvo da se dobro ohlade, a potom ih ogulite. Potom očišćene kestene stavite na vagu i u tom omjeru dodajte vodu u lonac za kuhanje te joj dodajte šećer i pustite da zavri. Nakon 2 minute, kada ste dobili sirup, ugasite vatru, dodajte smjesi malo ruma i odložite sa strane da se sve zajedno ohladi i sjedini. U multipraktik stavite kestene i postupno ih usitnjavajte, istovremeno dodajući pripremljeni sirup. Dobiveni kesten pire dobro ohladite te ga poslužite u staklenoj posudici, zajedno sa šlagom i usitnjenom čokoladom!

Izvor: Coolinarka

Foto: Facebook