Najstarije drvo u Hrvatskoj nalazi se u Daruvaru i biti će predstavnik Hrvatske na godišnjem natjecanju Europsko drvo godine 2020. koje se održava radi pronalaska “najdražeg stabla” u Europi

Stablo, poznato kao zaljubljeni ginkgo, nalazi se u gradu na istočnom hrvatskom gradu Daruvaru, ispred kasta grofa Jankovića i najstarije je i najveće takve vrste u Hrvatskoj i jedno od najstarijih u Europi. Posađeno je prije više od 240 godina.

Ispred južnog ulaza u dvorac nalaze se dva primjerka stabala Ginkga, mužjak i ženka, podrijetlom iz Kine. Smješteni su unutar parka dvorca, koji je izrastao istodobno s izradom dvorca, a dovršen je 1780. To je najstarija vrsta drveća na Zemlji koja postoji već više od 200 milijuna godina.

Muški primjerak, s volumenom debla preko sedam metara, mještani nazivaju Adam, a zaštićen je kao hortikulturni spomenik kao pojedinačno stablo. Stabla ginka bilobe mogu narasti do 30 metara u visinu i 9 metara u širinu.

Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak stabla ginko, koje mještani nazivaju Eva, visok je i vitak. Ginko biloba je dvosatna biljka, cvjeta od travnja do svibnja, a sjeme joj dozrijeva od listopada do studenog. Stablo je zaštićeno od 1967. godine.

Drvo će biti predstavnik Hrvatske na godišnjem natjecanju Europsko drvo godine 2020. koje se održava radi pronalaska “najdražeg stabla” u Europi, a održava ga udruga za ekološko partnerstvo (EPA), organizacija koju podržava Europska komisija, Izvijestio je HRT.

Nagrada Europsko drvo godine ima za cilj ukazati na značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju skrb i zaštitu. Glasanje za nagradu otvara se početkom 2020. godine.

Foto: JU-Priroda-BBŽ
Izvor:HRT