Salemske vještice -Halloween

Iako se među nama Hrvatima ne slavi, Amerikancima se bliži jedan od najdražih dječjih blagdana – Halloween, odnosno Noć vještica. Baš kao i za vrijeme naših maškara, djeca se oblače u strašne i manje strašne kostime te kucaju na ukrašene kuće u potrazi za slatkišima. Mnogi od njih odluče obući kostime vještica.                                                                                    

Jedne od najpoznatijih vještica u povijesti bile su salemske vještice. Koliko dobro ste upoznati s događajima suđenja u Salemu?

 Sve je započelo na sjeveru Amerike u državi Massachusetts krajem 17.st., odnosno preciznije 1692. godine. Osam žena bilo je uvjereno da su opsjednute demonima koje su na njih bacile njhove susjede. Taj događaj pokrenuo je masovnu histeriju cijeloga sela što je dovelo do suđenja optuženih. Oko 150 osoba bilo je zatvoreno u tamnice, od kojih je 29 optuženo, a 19 obješeno.

 U tadašnje vrijeme, u cijelome svijetu, položaj i status žene bili su izrazito niski te se nisu poštivali. Iz tog razloga, žena je mogla biti proglašena krivom samo ako je netko rekao da je ona začarala određenu osobu, a daljnje istrage se nisu provodile.                                         

 Ipak, ako su imale dobru obranu, odnosno muškarca na svojoj strani, detaljnija istraživanja bila su provedena.                                                                                                                    

  Kako bi se obranile od optužbe, žene nisu mogle biti previše bogate ili siromašne. Siromaštvo je značilo da je na njih bačena vještičja čarolija, a bogatsvo je bilo smatrano pokazateljom magije jer mentalitet ljudi tog vremena je bio takav da se mislilo da žene nisu u stanju živjeti bez pomoći muškaraca.                                                                                                                          

Uz to, sastanci, odnosno druženja žena bez nadzora muškaraca bili su zabranjeni jer se mislilo da one prizivaju vraga. Također, madeži i znamenke bili su pokazatelji označenosti vještica.                                                                                                                                             Ako je žena plutala nakon što je bačena u vodu, znači da ima lagane kosti koje joj služe za let na metli. Ironično je da svatko pluta na vodi ako je opušten. Stoga, šanse da žene budu pokazane krivima bile su izrazito velike.

Zanimljivo je da je uzrok cijele histerije vrlo vjerojatno trovanje gljivicama koje djeluje kao halucinogen. Kada je osoba zaražena pati od jakih vrtoglavica, halucinacija, utrnutosti tijela, jakih grčenja mišića te napadaja što su u 17.st. bili pokazatelji opsjednutosti.

(E.B.)