UEFA POKRENULA KAMPANJU ZA PODIZANJE SVIJESTI O POTRESU MOZGA

Nakon što je od Fife i IFAB-a zatraženo otvaranje rasprave o reviziji postupka u slučaju sumnje na potres mozga, UEFA je predstavila kampanju za nogometne aktere i navijače.
Slijedeći preporuku Uefine Zdravstvene komisije, Izvršni odbor krovne europske nogometne organizacije na svojoj je sjednici u svibnju 2019. godine odlučio od Fife i IFAB-a zatražiti reviziju postojećeg postupka u slučaju sumnje na potres mozga, kao i pokretanje rasprave o mogućim promjenama Pravila nogometne igre (npr. promjene u odnosu na zamjenske igrače).
Prema zaključcima Zdravstvene komisije, postojeći postupak prema kojem sudac zaustavlja igru ne pruža dovoljno vremena liječnicima jer oni u danom vremenskom periodu ne mogu uvijek pružiti pomoć igraču i donijeti točnu procjenu na terenu. Jednako tako, liječnici koji pružaju pomoć igraču izvan terena (uz uzdužnu crtu) pod iznimno su velikim pritiskom jer njihova momčad igra sa samo deset igrača.
U iščekivanju promjene PNI, UEFA je pokrenula kampanju čiji je cilj podizanje svijesti o potresu mozga u nogometu. Kampanja se sastoji od video isječaka i vizualnih materijala koji objašnjavaju proceduru u slučaju sumnje na potres mozga te ističu činjenicu da je u takvim okolnostima liječnik momčadi jedina osoba koja može donijeti odluku o tome da li će igrač ostati u igri ili biti zamijenjen.

Izvor: HNS