HPD “Kalnik” rođendanskim koncertom oduševilo publiku – 119 godina mu je tek…

Svečanim koncertom uz blagdan Svete Cecilije, zaštitnice pjevača, članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” proslavili su u petak navečer 119-tu obljetnicu društva. U punoj velikoj dvorani Hrvatskog doma oduševili su opet križevačku publiku koncertom koji su otvorili himnom svoga društva “Domovini” koju je na stihove Antuna Nemčića uglazbio Franjo Pokorni i za križevački zbor obradio nekadašnji dirigent profesor Dragutin Fresl.

Na ovom rođendanskom koncertu Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” izvodilo je različite skladbe, od onih ozbiljnijih, kao što je “Cantate Domino”, “Veličit”, “Napitnica s plesom” koje je zbor izvodio prema kriterijima Hrvatskog sabora kulture za 52. Državno natjecanje pjevačkih zborova u Rovinju, do dalmatinskih, podravskih i stranih pjesama, uvijek rado slušanih. Našla se tu Oliverova “Cesarica” u obradi Ozrena Bogdanovića koju je zbor izveo u Rovinju i pripala mu je čast da povede zajedničku pjesmu svih 500-njak pjevača iz 13 zborova, “Sutra ću te ponit” na tekst Jakše Fiamenga koju je za zbor pripremio Križevčanin Marko Fureš, Gibonnijeve “Zlatne godine”, “Edelweiss” iz filma “Moje pjesme, moji snovi”, “Hakuna Matata” koju je skladao Elton John za film Walta Disneya “Kralj lavova”, “Naše malo misto” iz popularne televizijske serije po scenariju Miljenka Smoje, “Sve ove godine” popularnih Indexa.

HPD-ovci su izveli i skladbu “Podravina ravna” posvećenu uspomeni na preminulog glumca Martina Sagnera, počasnog građanina Koprivničko-križevačke županije koji je nekada nastupao i na Križevačkom velikom spravišču u Gornjem gradu.

Na kraju je upućena zahvala glazbenicima koji su upotpunili ovaj nastup HPD-a “Kalnik” Jeleni Stanković za glasovirom, Luki Ožaniću s gitarom i Adrianu Đurecu s udaraljkama te Vedranu Deliću za tehničku podršku.

Zborom je ravnao dirigent Ozren Bogdanović, a kroz program su vodili Ottone Novosel Franz i Silvia Novosel.

Još jedna glazbena poslastica u Križevcima, večer za pamćenje i za članove HPD-a “Kalnik” i za oduševljenu publiku koja s nestrpljenjem već očekuje i nove nastupe križevačkog zbora, posebno tematski koncert koji se priređuje uz Dan Grada i , naravno, za veliku obljetnicu našeg zbora, slijedeću godinu 120-ti rođendan!. (V.D., J.I.)