Izaslanstvo Županije u Đurđevcu položilo vijence povodom obilježavanja 75. obljetnice formiranja podravske brigade „Mihovil Pavlek Miškina“

Pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije i  Grada Đurđevca, a  u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske danas je u Đurđevcu obilježena 75. obljetnice formiranja podravske brigade „Mihovil Pavlek Miškina“. U ime Koprivničko-križevačke županije obilježavanju obljetnice polaganjem vijenaca prisustvovalo je izaslanstvo predvođeno zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, uz kojeg su bili i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić te član Županijske skupštine Marko Fucak.

Uz izaslanstvo Županije, vijence su kod spomenika palim borcima u antifašističkoj borbi položile i delegacija Grada Đurđevca na čelu s gradonačelnikom Hrvojem Jančijem, delegacija Udruge ABA Grada Koprivnice i delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca sudionici su se okupili u dvorani zgrade INA-e u kojoj ih je uvodno pozdravila predsjednica ZUABA Koprivničko-križevačke županije Anica Desnica te uz zahvalu Županiji i Gradu Đurđevcu na pokroviteljstvu kazala nekoliko prigodnih riječi o samoj manifestaciji.

Predsjednik UABA Koprivnica Rade Prosenjak u prigodnom je govoru podsjetio na povijest formiranja brigade te izrazivši nadu kako će mladi i dalje upijati temeljne vrednote antifašizma.

Zamjenik župana Ljubić obratio se nazočnima uz poruku kako današnje društvo treba graditi u duhu tolerancije te osuditi sve totalitarne režime koje su hrvatskom narodu nanijeli veliko zlo.

Neka se više nikada ne ponovi zlo koje nas je zahvatilo kroz totalitarne režime. Naš je narod mnogo propatio, a kako se to ne bi ponovilo najvažnije je mlade naučiti o pravim ljudskim vrednotama koje moraju biti temelj budućeg društva“,  kazao je Ljubić.

Prigodnim riječima obratili su se i gradonačelnik Janči koji je istaknuo važnost suočavanja s prošlošću kao preduvjet za gradnju društva, predsjednik SAB-a RH Franjo Habulin koji je naglasio kako su najveće ljudske vrijednosti utemeljene u antifašizmu te Pavle Gaži koji je pozvao sve da budu na oprezu i ne dopuste da se zlo više ikada ponovi.

Nakon uvodnih govora i kulturno-umjetničkog programa koji su pripremili članovi Mješovitog pjevačkog zbora umirovljenika Grada  Koprivnice –Udruga Mariška sudionici su uz druženje razgledali izložbu fotografija o Podravskoj brigadi Mihovil Pavlek Miškina.