Jeste li uspjeli složiti Rubikovu kocku?

Skoro pa svatko od nas je u jednom trenutku života, bilo kao dijete ili odrasla osoba, primio u ruke šarenu kocku s jednostavnim ciljem, no teškim procesom. Ili ste je nakon nekoliko minuta, sati, dana ili čak tjedana uspješno složili, ili ste je sa nekoliko živaca manje odložili tamo gdje ste je našli. Bilo kako bilo, Rubikova kocka je još fascinantnija nego što mislite.

Prvi patenti su služili studentima matematike kako bi bolje razumjeli prostorne zakone geometrije. Mađarski arhitekt Erno Rubik prve kocke je radio od drva i papira. Nakon što je jedna tvrtka igračaka preuzela kocku, nazvala ju je “Magičnom kockom”.

Rubik je 2012. u intervjuu s CNN – om priznao da mu je trebalo čak mjesec dana da uspije složiti ove zahtjevne puzzle. Još danas mu treba i po nekoliko minuta da ju složi što je izrazito mnogo u usporedbi sa svjetskim rekordrima koji ju mogu složiti ispod 10 sekundi.

Postoji 43 kvintilijuna načina slaganja kocke. To je 43 000,000,000,000,000,000 mogućih načina.

Kada je Rubikova kocka u 80 – ima bila ogroman hit i svi su željeli uspjeti posložiti sve boje na svoje mjestu, dvanaestogodišnjak je napisao i izdao knjigu, odnosno vodič koji vam je mogao pomoć u vašem cilju. Taj vodič postao je jedna od najprodavanijih knjiga.

Nakon što se pojavila i u Ujedinjenom Kraljevstvu, kocke određenog proizvođača bile su zabranjene zbog ogromne količine olova u žutim kockicama koje su mogle uzrokovati otrovanje. S druge strane, za 15. rođendan Rubikove kocke, tvrtka dijamanata napravila je kocku od 185 karata dijamanta.

Od svih rekorda vezanih uz ovu kocku, pad s aviona i uspješno slaganje je jedan od najimpresivnijih. Dan Knights je složio kocku u 32 sekunde, od 45 koliko je trajao cijeli pad s padobranom.

(E.B.)