Nekoliko dokazanih savjeta koji će vam pomoći da ostanete zdravi

Od kako znamo za sebe, slušamo mali milijun savjeta o tome kako ostati zdrav: računati kalorije, baviti se sportom, jesti manje i slično. Ali znanstvenici imaju sasvim drugačije stajalište.

Pronašli smo nekoliko znanstveno dokazanih savjeta koji će vam pomoći da ostanete zdravi s vrlo malo truda:

Veliki obroci – velike porcije hrane ili jela koji sadrže puno vode sjajan su način da se ne prejedete. Velika zdjela salate napunit će vaš želudac mnogo brže od šake orašastih plodova, a onda ćete se osjećati sito.

Zaboravite čips, krokiće ili bilo što iz vrećice – iz velikog pakiranja za pet minuta možete pojesti ogromnu količinu čipsa, kolačića ili slatkiša. Grickalice stavite na tanjur ili ih razvrstajte u manje vrećice: to će vam pomoći da kontrolirate koliko ste pojeli i kada trebate prestati, ako vam pomogne, svaka čast. Mi baš nismo takvi karakteri.

Jedite sam ono što želite – ponekad odlučimo na neko vrijeme izbjegavati svoje omiljene proizvode, ali tako ne možemo izdržati zauvijek, ako ih počnemo puno jesti i dobijemo na težini. Da bismo uvijek ostali snažni i zdravi, moramo jesti ono što želimo i uživati ​​u svakom zalogaju bez osjećaja krivnje. Ukinite zabranu kada se radi o vašoj omiljenoj hrani.

Pravilo “10 minuta” – ovo pravilo djeluje ako želite razviti bilo kakvu novu naviku. Ako želite otići u krevet ranije, idite spavati 10 minuta prije nego što ste prvobitno planirali. Ako se želite baviti trčanjem, ali ne možete pronaći slobodnog vremena, počnite s 10 minuta dnevno.

U svako jelo dodajte više voća ili povrća – voće i povrće izvor su vlakana, vode i korisnih mikroelemenata. Istraživanja su pokazala da ako na tanjur stavite puno povrća i voća, vaše zdravlje se poboljšava. Ista stvar funkcionira i u kupovini: ako je polovica vaše košarice napunjena voćem i povrćem, na pola ste puta prema zdravlju. 

Ako radite u uredu, radni stol smjestite pored prozora- istraživanja pokazuju da velika količina sunčeve svjetlosti ima pozitivan utjecaj na dvije stvari: na vap san i na vašu produktivnost. Da biste bili zdravi, pronađite način da dobijete dobro osvijetljeno radno mjesto.

šv/radiokrizevci.hr, metroportal.hr