Održana svečana komemoracija u spomen na doajena hrvatskog glumišta Martina Sagnera

Danas nas je okupila tuga u srcu jer otišel je Dudek, otišel je čovjek s velikim Č koji je štel ostati zapamćen po tome kaj je volel ljude. I silno nas je volel. Sve nas. A ne jemput je rekel da su mu u životu najvažnije tri stvari : obitelj, glazba i domovina i da se to ima. Tak je i otišel, mirno i spokojno u svom domu u krugu obitelji“, riječi su kojima je započela današnja komemoracija u koprivničkoj Gradskoj vijećnici povodom smrti doajena hrvatskog glumišta Martina Sagnera koji je preminuo 12. studenoga u 88. godini života.

Poštovanje podravskom i hrvatskom glumačkom bardu minutom šutnje je iskazala okupljena rodbina, prijatelji, čelnici lokalne i regionalne samouprave, ravnatelji županijskih i gradskih ustanova te brojni uzvanici koji su se prisjetili lika i djela Martina Sagnera. 

Legendarni je glumac ostavio neizbrisiv trag u cijeloj našoj županiji, a u ime svih žitelja Koprivničko- križevačke županije posljednje riječi oproštaja uputio je župan Darko Koren.

Napustio nas je poseban čovjek koji je za života postao stamenim simbolom i vjernim promicateljem podravske kulture i kajkavske riječi. Martin Sagner bio je utjelovljenje jednostavnog čovjeka, poštenjaka koji je na život gledao s velikim veseljem i optimizmom, a duh altruizma, dobrota i blagost izvirali su iz svake geste i pogleda ovog dobrodušnog čovjeka. Iskrenost s kojom je utjelovio lik malog čovjeka ne može se samo odglumiti, ona mora biti dio bića i refleksija nutrine koja je u Martinovu slučaju bila čista, mirna i u službi drugog čovjeka“, kazao je župan.     

Svojim nezaboravnim ulogama na svakom je koraku nastojao vjerno prikazati život Podravine i običnih ljudi, dodao je župan, čime je i sam postao neizostavnim dijelom kulturnog identiteta podravskog kraja, duboko urezan u tradicijske tokove, baštinu i sjećanja brojnih generacija.

Župan je u govoru prisjetio okupljene kako je Sagner uz brojna odličja i priznanja za svoje stvaralaštvo prije četiri godine dobio i nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije, te kako je tom prilikom kazao kako će do kraja biti isti onakav kakav je bio cijeloga života.

„Obećanje si ispunio i do kraja ovog zemaljskog putovanja ostao si ona jednostavna podravska duša koja se, uvjeren sam, sada odmara u vječnosti. Negdje skrivena počiva u miru, onkraj Drave u netaknutom bereku gdje kroz trstinu probijaju se zrake sunca i obasjavaju tvoju milu Podravinu. Dragi naš Martine neka te na vječnom počinku prati tihi poj malenih slavuja i neka ti je laka ova hrvatska gruda koju si toliko volio“, rekao je župan. 

Prigodne oproštajne riječi uputila je i zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec istaknuvši kako je Sagner bio ambasador Podravine i cijelog kajkavskog govornog područja, ne samo u Hrvatskoj, nego i van granica države.

Odlaskom Martina nije nas napustio samo jedan jednostavan i prekrasan čovjek. Napustila nas je na trenutak iskrenost, toplina, osjećaj ispravnosti i sigurnosti koju nosimo u genima. Tek ćemo s vremenom koje dolazi uvidjeti prazninu na obzoru tog podravskog dobrog duha koji je u nama budio samo najljepše osjećaje. Hvala ti od srca, što si nam dao velika srca. Bio si čovjek koji je sve nas učinio ponosnima – bio si naš Dudek“, kazala je Samoborec.

Od najpoznatijeg sina Novigrada Podravskog, komarničkog tvrdokornog kajkavca, oprostio se predsjednik općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski Mladen Levak.

„Martinovo srce nikada nije otišlo iz Podravine i Novigrada Podravskog. Svaki puta kada se vraćao u rodni kraj dolazio je obučen u plavu pregaču s velikim srcem na prsima i prepoznatljivim škrlakom na glavi. Ostavio je neizbrisiv trag u našim životima i pokazao nam kako se istinski veseliti malim životnim stvarima koje često ne vidimo. Iako je ostala velika praznina s njegovim odlaskom, ostat će zauvijek u našim srcima“, kazao je Levak.  

Svoju ljubav i povezanost s rodnom grudom je iskazivao i čestim gostovanjima na manifestaciji Gruntovčanijada koju su u čast legendarne serije osmislili članovi Udruge Sigečko srce iz Sigeca. Počasno članstvo u udruzi s ponosom je isticao gdje god je boravio, a podrškom amaterskoj glumačkoj družini koja je oživjela popularne likove iz serije, pokazao je koliko cijeni trud i nastojanje da legenda o Gruntovcu živi  i dalje. Od svog uzora u ime članova Sigečkog srca na izvornom sigečkom kajkavskom narječju oprostila se predsjednica udruge Milica Lukačinec.

„Sako leto je z veseljem dohađal na Gruntovčanijado, spripovedal nam nekaj o tome kak se snimala serija i z nami si zapopeval podravske pesme.Nigdar vu tih 11 let od njega nesmo čuli reč kritike glumcima amaterima koji so sami vučili svoje uloge. Daval je samo dobronamerne savete. Pono pot je pofalil izvorno sigečko kajkavštino i rekel da jo nesmemo zatrti.I zato dragi Martin obečavlemo ti da bu vu Sigecu naš kaj i dale glasno zvonel. Violinakojo si tak volel sako bo leto zate zasvirala Podravino moja mila, a Gruntovčanijada bu odzaborava spašavala podravske vrednosti koje si cenil. Mirno moreš spati na nebeskim ravnicama uz svojo omiljeno pesmo Tiho pojte maleni slavuji. Dudek bu zanavek živel vu sigečkim srcima“, rekla je Lukačinec. 

Komemoracija prepuna emocija, kojoj su prisustvovali najuži članovi obitelji Sagner – supruga Zorica i sinovi  Fran i Davor s obiteljima, završena je uz zvukove violine naslovne pjesme serije Gruntovčani „Podravina ravna“. 

Služba ureda župana