Predstavljena monografija „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“ u izdanju Meridijana

Mate Rimac: Bio sam dotepenac iz Frankfurta, a vi ste mi pomogli

Monografija „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“, u izdanju Meridijana iz Samobora, predstavljena je u četvrtak u tom gradu.

Ravnatelj škole i koautor monografije Davor Škiljan uz ostalo je naglasio da je u Strukovnoj zvanje steklo gotovo 10.000 učenika, a u novije vrijeme njezini inovatori osvojili su na najvećim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu 32 medalje, od čega 13 zlatnih. Škola je zaglavni kamen samoborskog obrtništva, ponovio je.

Bivši učenik škole i već tada nagrađivani inovator, danas svjetski poznati Mate Rimac, zahvalio se još jednom nastavnicima Strukovne na prenošenju znanja i poticanju na inovacije. „Bio sam dotepenac iz Frankfurta, teško se snalazio u hrvatskom obrazovnom sustavu a pomalo i s jezikom, ali dokazali su mi da mogu biti uspješan. Sada su ‘Rimac Automobili’, u koje su Porsche, Hyundai i KIA uložili više od 150 milijuna eura, primjer i ‘inkubator’ za mlade, kojima želimo dati punu potporu“, dodao je Rimac.

Gradonačelnik Samobora, predsjednik HSS-a i bivši profesor u Strukovnoj, Krešo Beljak, slikovito je rekao da je to za njega najbolja škola na svijetu, obećavši i dalje punu potporu Grada. Nazočne je prigodnim riječima pozdravila i pročelnica u zagrebačkoj županiji, Mirela Katalenac.

Direktorica „Meridijana“ i urednica knjige, Petra Somek, predstavila je njezin sadržaj i rekla kako je uvjerena da je naj-škola dobila i naj-monografiju. Školska bibliotekarka Irena Šepl, suautorica monografije, naglasila je da što ne ostane zapisano u knjizi, kao da se nije ni dogodilo.

Za opušteniji dio pobrinuli su se glumac Željko Königsknecht te u glazbenom dijelu bivši i sadašnji učenici škole Predrag Tanasić, Antonio Fabekovac i Leandro Havliček.

Knjiga na gotovo 250 stranica obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost jedne od najstarijih i najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj. Tvrdo je ukoričena i prepuna dokumentarnih fotografija iz školskog i drugih arhiva te onih najnovijih koje je snimio samoborski fotograf Romeo Ibrišević. Opsežan sadržaj knjige su uz pomoć suradnika napisali ravnatelj škole Davor Škiljan i knjižničarka Irena Šepl, a na kraju knjige je intervju s ravnateljem Škiljanom kojeg je vodio Hrvoje Dečak te sažetak na hrvatskom i engleskom.

Nakon mnogih uspjeha kroz povijest, u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru posebno su ponosni na brojne inovacije kojima su se u zadnjih dvadesetak godina njihovi učenici i nastavnici proslavili u svjetskim razmjerima. Za njih je, osim učenika-inovatora, najzaslužniji nastavnik Ivan Vlainić. Škola je osmislila i stvorila i nove nastavne predmete. Uvijek prati potrebe tržišta rada, a poznata je i po drugim, vrlo maštovitim i uspješnim izvannastavnim aktivnostima. Zbog njezine kvalitete, Školu pohađaju i mnogi učenici iz Zagreba i drugih mjesta.

Brojni učenici Strukovne upisuju se na tehničke fakultete, a većina onih koji se nakon škole odluče za rad nastavljaju najmanje stoljeće i pol dugu, snažnu tradiciju samoborskog obrtništva.

(Tekst i fotografije Hrvoje Dečak)

Naslovna: Slijeva: Petra Somek, Davor Škiljan i Irena Šepl

Meridijani za RKŽ