Recept za izvrstan nedjeljni desert – kesten kolač
Sastojci
Za tijesto:
100 g pšeničnog oštrog brašna
100 g pšeničnog glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g maslaca
75 g šećera u prahu
1 jaje
Za nadjev:
150 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera
¼ žličice mljevenog cimeta
2 jaja
400 g kesten pirea
2 bjelanjka
amaretto
Priprema
1. Odvojite bjelanjak od žumanjka.
2. Brašna pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac, šećer, žumanjak i umijesite prhko tijesto.
3. Pripremljeno tijesto ostavite 60 minuta u hladnjaku.
4. Za nadjev omekšani maslac pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.
5. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke i kesten pire umiješajte u pripremljeni maslac. Na kraju umiješajte snijeg od svih 5 bjelanjaka.
6. Tijesto tanko razvaljajte i oblikujte u okrugli kalup tako da prekrije dno i 3 cm ruba kalupa.
7. Pecite 10 minuta na 200°C.
8. Rasporedite smjesu od kestena po tijestu i pecite još 50 minuta.
9. Pečeni kolač pokapajte likerom.
Posluživanje
Poslužite posipano šećerom u prahu.
Savjet: Ako koristite kestene, onda vam treba 750 g kestena. Kestene zarežite, pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10 minuta. Ogulite ih i stavite kuhati oko 30 minuta. Ohladite ih i propasirajte. Tako ćete dobiti kesten pire.
coolinarika.com