Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je danas diljem svijeta

Diljem svijeta, danas, 14. studenoga obilježen je Svjetski dan šećerne bolesti, a inicijativa za to došla je od Međunarodne dijabetičke federacije koja je željela upozoriti javnost kako ova bolest poprima epidemijske razmjere unatoč izrazito velikim mogućnostima u prevenciji i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Kao najveća bolnica u Hrvatskoj Klinički bolnički centar Zagreb pridružio se ovoj međunarodnoj akciji organizacijom konferencije za medije na kojoj su liječnici različitih specijalnosti i ostali stručnjaci koji se bave ovom tematikom upozorili javnost na stalni porast broja oboljelih, posebno naglasivši važnost mjera prevencije i ugroženost žena kao središnju temu ovogodišnjeg Svjetskog dana oboljelih od šećerne bolesti.
Svjetske procjene govore da 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti, te ne prima liječenje. Stoga ne začuđuju podatci da visoka i nekontrolirana hiperglikemija,te povišena razina glukoze u krvi ubije više od 3,4 milijuna ljudi godišnje.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana dijabetesa je „Family and diabetes“ koja je nastala iz potrebe za širenjem znanja i svjesnosti o ovom problemu i prepoznavanju ranih simptoma bolesti.
Bitno je naglasiti da je podrška obitelji i društva jedan od ključnih elemenata uspješnog liječenja. Empatija i razumijevanje mogu uvelike potaknuti oboljele osobe na savjesnu i discipliniranu brigu o vlastitom zdravlju.
Bitno je naglasiti da dijabetes ne znači nužno loša kvaliteta života.
Prihvaćanje dijagnoze pomaže u sprječavanju težih komplikacija bolesti i poremećaja i uz ispravan pristup liječenju život s ovom kroničnom bolesti može biti kvalitetan.
Veliki zadatak imaju i obitelji i društvo koji trebaju pružiti bezuvjetnu podršku oboljeloj osobi pokazujući razumijevanje i empatiju. Osjećaj bliskosti s oboljelom osobom ima pozitivan učinak za obje strane. Ne zaboravimo da jedni na druge međusobno utječemo, jedni od drugih učimo i da jedni drugima možemo biti poticaj za pozitivne promjene.

Izvor: Poduzetna.com

RKZ dijabetes ne znači nužno loša kvaliteta života na 647 647, ime prezime