Za portal Radija Križevci jedan od najboljih glazbenika Luka Šulić – o svom životu i radu te najavljuje veliki koncert “Četiri godišnja doba”

Luka Šulić jedan je od glazbenika koji uživaju najviše poštovanje na međunarodnoj glazbenoj sceni radi svoje virtuoznosti i strasti koju prenosi na svakom svojem nastupu.
Nakon sedam godina turneja po cijelom svijetu kao dio slavnog dua 2CELLOS, Luka Šulić se vraća svojim klasičnim korijenima sa svojim prvim samostalnim albumom za Sony Classical i novi projektom uživo kojim će turirati po svijetu. Zapravo, Luka Šulić bit će prvi glazbenik u povijesti koji će odsvirati Vivaldijeva “Četiri godišnja doba” za solo violončelo.
Koncert će se održati u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” 5. veljače 2020. godine s početkom u 20 sati.

Povodom toga violončelist Luka Šulić gost je portala Radija Križevci i govori o sebi, ljubavi prema glazbi te najavljuje veliki koncert.
“Čelo sviram čitav život. Počeo sam s 5 godina, glazba je moj život tako da je ovaj solo projekt nekako povratak mojim korijenima. Vivaldi i “Četiri godišnja doba” ogroman su izazov za mene. To je prva snimka u povijesti glazbe na violončelu na što sam jako ponosan. Isto tako htio bih približiti klasičnu glazbu što široj publici, a preko tog remek djela Vivaldija smatram da se svatko može zaljubiti u klasičnu glazbu što je isto jedna od mojih životnih misija”.

Na pitanje kako se pripremao i koliko traje priprema za ovako veliko djelo, Luka Šulić nam je rekao:
“Za tako nešto se pripremaš u biti čitav život, a sama priprema za to snimanje je dvije godine, toliko sam radio obradu, vježbao svaki dan dio po dio, korak po korak da je napokon bilo spremno za studijsku snimku.”
Luka Šulić najavljuje i veliki koncert:
“5. veljače imam veliki koncert u “Lisinskom” u Zagrebu, a čeka me dogodine velika europska i japanska turneja. Čekaju me nastupi u stvarno prestižnim velikim dvoranama poput Bečkog Konzerthausa, Berlinske filharmonije, Muenchenske filharmonije i u Japanu. Jako se radujem jer to su sve dvorane o kojima sam maštao kao dječak i jako sam ponosan da ću tamo odvesti svoj solo projekt.”

Luka Šulić otkriva nam da je obiteljski čovjek i uz sve nastupe nastoji pronaći vremena za obitelj.
“Imam dvoje male djece, ne znam kako uz sve to uspijevam. To je nešto predivno, obitelj me ispunjava. Naći u životu taj balans je najveći izazov, a i najveća sreća. Tu je i podrška kod kuće koju mi pruža supruga, naša obitelj uža i šira. Kad sam kod kuće pokušavam biti sto posto prisutan i od pomoći. Čak kad odem i nema me, imam grižnju savjesti što nisam uz svoju obitelj, tako da pokušavam to nadoknaditi kad se vratim doma. “
“Sa 2Cellos su bile stvarno duge turneje po par mjeseci. Ovo je turneja sa 2-3 koncerta za redom i onda odem opet kući tako da je puno lakše i mogu biti više uz obitelj. Ali, kad porastu, jedva čekam da počnu putovati sa mnom i to će biti za mene nešto najljepše, a i za njih jedno bogato životno iskustvo” – rekao nam je Luka.

Vrsni glazbenik Luka Šulić otkriva da je i njegov otac također svirao violončelo, a ljubav prema glazbi prelazi i na sina.
“Već i sin koji je napunio dvije godine pokazuje interes prema glazbi, već pjeva, pokušava i svirati. Dali smo mu violinu koju je već okrenuo kao da je violončelo. Sigurno ću djecu upisati u glazbenu školu. O tome nema dvojbe, a i podržavat ću ih u svemu što žele. Ali, naravno, što će biti, to je stvar karaktera svakog djeteta, da li je dovoljno motivirano, da li dovoljno “grize” da posveti cijeli život glazbi ili bilo čemu drugome.”

Na pitanje koliko mu je sada drugačije nastupati solo, u odnosu na nastupe u duetu 2Cellos sa Stjepanom Hauserom, Luka kaže:
“I prije 2Cellosa smo i Stjepan i ja nastupali sami, tako da to nije ništa novo. Obojica smo stvarno kvalitetni klasični glazbenici i to je ono što čini 2Cellos takvim glazbenim fenomenom . Bilo bi šteta ne njegovati i taj aspekt našeg života, raditi neke solo projekte. To je dobro za sve kao i za naš zajednički projekt. Solo projekt će biti uvijek tu, klasična glazba je za sva vremena koju mogu svirati čitav život, ali naravno, tu je 2Cellos s kojim se namjeravam vratiti za 10-tu godišnjicu. To je 2021. godine tako da ima puno opcija. Sad samo treba što pametnije odabrati i uživati u svemu što nam život pruža” – rekao nam je na kraju Luka Šulić koji nam je gost u emisiji srijedom “Kulturna samoposluga” danas, 20. studenog u 17 sati. (J.I.).

Foto: Luka Šulić