Biciklista upravljao pod utjecajem alkohola od 2,91 promila

Tijekom vikenda sankcionirano je 146 prometnih prekršaja od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Tijekom vikenda, od 6. do 9. prosinca, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama četiri osobe su lakše ozlijeđene. Prometne nesreće su zabilježene zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (2), brzine neprimjerene uvjetima (3) i nepropisne vožnje unazad. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda sankcionirano je 146 prometnih prekršaja od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja podvrgavanja testiranju na prisutnost droga u organizmu, 58 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je uhićeno, dok je jedan vozač bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedeno je pet žurnih prekršajnih postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokim novčanim kaznama, kaznama uvjetnog i bezuvjetnog zatvora te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 7. prosinca, u 22.05 sati na Peteranskoj cesti u Koprivnici, kod 52 – godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,91 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 8. prosinca, u 14.35 sati u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 138 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Ističemo zaticanje 53 – godišnjeg vozača osobnog automobila, recidiviste u činjenju prometnih prekršaja, koji je upravljao osobnim automobilom, pod utjecajem alkohola od 2,84 promila, iako mu je rješenjem Policijske uprave koprivničko-križevačke, zbog nakupljenih negativnih prekršajnih bodova ukinuta vozačka dozvola, pri čemu nije koristio sigurnosni pojas niti je posjedovao kod sebe prometnu dozvolu vozila. Vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen bezuvjetnom kaznom zatvora u trajanju od 15 dana, uvjetnom kaznom zatvora u trajanju od 15 dana s rokom kušnje od 12 mjeseci, novčanom kaznom od 1.300 kuna, i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 12 mjeseci.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 52 mlada vozača. Pet mladih vozača sankcionirano je radi upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2, 0,50 do 1,00 g/kg – 3).


U nedjelju, 8. prosinca, u 5.05 sati na Trgu S. S. Kranjčevića u Križevcima, zatečena je 22 – godišnja mlada vozačica kako pod utjecajem alkohola od 0,74 promila upravlja osobnim automobilom.
Mladi vozači sankcionirani su i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa (2), nenošenja prometne dozvole (1), nekorištenja pokazivača smjera (1) i nepropisnog korištenja mobitela (1).