Bjelovar: Izglasan najveći proračun do sada, prirez se smanjuje za 3 posto

Gradsko vijeće u Bjelovaru potvrdilo je predloženi proračun u iznosu od 306 milijuna kuna što je ujedno i najveći proračun u povijesti grada. Osim toga, vijećnici su donijeli odluku i o novom smanjenju prireza nakon što su još u ožujku ove godine jednoglasno podržali smanjenje prireza s 12 na 9%. Bjelovarski porezni obveznici, tako će od početka iduće godine plaćati prirez u iznosu od 6%.

Iz grada najavljuju potpuno ukidanje prireza u njihovom mandatu, a iznos od 10 milijuna kuna kojeg su dobivali u 2018. godini kada je prirez bio 12 posto – prepolovit će se.

Gradska uprava je poručila kako će se taj iznos “pokrpati” rastom prihoda od redovnog poreza na dohodak.

„Ovo je najveći proračun u povijesti Grada. Pun je EU projekata jer smo u svega dvije godine povukli vise od 140 milijuna kuna vrijednih EU projekata, najviše u predškolskom odgoju i obrazovanju. Dokaz da je proračun realan i ostvariv dovoljno govori činjenica da smo, uz sve već navedeno, smanjenjem broja djelatnika u Gradskoj upravi za više od 10%, digitalizaciji i optimizaciji radnih procesa, nakon 18 godina uspjeli i prepoloviti prirez s 12% na 6%. Želimo poslati snažnu poruku svim potencijalnim investitorima da je Grad Bjelovar prijatelj poduzetništva i investicija i da njihova kuna vrijedi više u Bjelovaru nego u nekom drugom gradu. Plan je stoga do kraja mandata u potpunosti ukinuti prirez i vjerujem da ćemo radi dobre i racionalne fiskalne politike u tome i uspjeti“ – rekao je na sjednici gradskog vijeća gradonačelnik Dario Hrebak. (P.B.)

Izvor: gradonačelnik.hr

Foto: Grad Bjelovar