Dogodilo se na današnji dan- 11. prosinca

Ljubitelji jedrenja bilježe ovaj dan velikim slovima u svoje kalendare, jer je 1866. godine počela prva utrka jedrilica preko Atlantskog oceana. Trideset i pet godina kasnije nešto puno fascinantnije prešlo je istu razdaljinu, ali zrakom – Guglielmo Marconi uspješno je poslao prvi transatlantski signal, iz engleskog Cornwalla uspio je emitirati do Newfoundlanda.


Engleska je kruna na ovaj dan potresena prvorazrednim skandalom kada je 1936. godine kralj Edward VIII abdicirao kako bi se mogao oženiti ženom svog života, Wallis Simpson.


Svega pet godina kasnije rat je već naveliko bjesnio Europom, a Njemačka i Italija su odgovorili na poziv svojih dalekoistočnih saveznika Japanaca i objavili rat Sjedinjenim Američkim Državama, kao odgovor na njihovu objavu rata Japanu nekoliko dana prije.


Godinu dana nakon kraja Drugog svjetskog rata svijet je bio prepun djece bez obitelji, nastradalih u vihoru krvavih svjetskih zbivanja. Ujedinjeni narodi reagirali su osnivanjem svoje agencije koja će se baviti isključivo djecom i njihovim potrebama, UNICEF-a.


Rođendani poznatih osoba na današnji dan uključuju kompozitora Hectora Berlioza, nobelovca i disidenta Aleksandra Solženjicina i velikana francuskog filma Jean-Louisa Trintignanta.

Izvor: metroportal.hr