Dogodilo se na današnji dan- 15. prosinca

Nakon dugogodišnjeg rata i previranja, Oliver Cromwell postao je lord zaštitnik Engleske, Škotske i Irske na današnji dan 1653. godine, udarivši na taj način temelje današnjem uređenju britanske ustavne monarhije.

Stotinu i dvadeset godina kasnije, bostonska luka postala je poprištem prvog organiziranog otpora američkih naseljenika britanskoj kruni u poznatoj Bostonskoj čajanci, kada je teret mnogih brodova pristiglih iz Indije završio u moru, označivši početak bitke za neovisnost SAD.

Jedna od najkontroverznijih povijesnih ličnosti, gotovo mitološki Grigorij Rasputin, ljubavnik ruske carice, mag i opsjenar, ujedno i najmoćnija osoba tadašnje carske Rusije, ubijen je na današnji dan od strane grupe ruskih plemića.

Obama je prvi afroamerički predsjednik u povijesti SAD, no prošlo je tek devet godina od prvog afroamerikanca na mjestu državnog tajnika, što je postao umirovljeni general Colin Powell, u prvom mandatu predsjednika na odlasku, George W. Busha.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan započinju bardom znanstvene fantastike Arthurom C. Clarkeom, a nastavljaju se slavnim slikarom Wassilyjem Kandinskym i spisateljicom Jane Austen. 16. prosinca rođen je i jednan od najjačih TV producenata današnjice Steven Bochco i olimpijski pobjedniko i rekorder na 100 metara Donovan Bailey.

Izvor: metroportal.hr