Donosimo vam recept za Germknedle o kojima svi pričaju!

Gladni?

Otkad je počeo Advent, gotovo na svakom koraku možete probati jedan od najboljih i najpopularnijih zimskih deserata – omiljenu germknedlu. No, možda se ove godine želite odvažiti pa kod kuće napraviti ovu ukusnu slasticu? Imamo recept, ako ste spremni na izazov. Iako zapravo i nije baš tooooliko komplicirano. Pa, evo što će vam sve trebati i kako se točno priprema:

Sastojci: / 6-8 osoba: 500 g glatkog brašna, 1 svježi kvasac (40 g), 50 g šećera, 3,5 dl mlijeka ‘z bregov, prstovat soli, 50 g maslaca ‘z bregov, 1 paketić vanilin šećera

Za umak od vanilije: 4 dl mlijeka ‘z bregov, 4 žlice šećera, 1  vanilin šećer, 20 g praška za puding od vanilije, oko 15 čajnih žličica džema od šljiva 

 Za posluživanje:

150 g otopljenog maslaca ‘z bregov, 100 g mljevenog maka pomiješanog sa šećerom u prahu.

Za umak uspite 3 dl mlijeka, šećer i vanilin šećer u lončić te stavite na laganu vatru da zakipi. Prašak za puding razmutite u preostalom decilitru mlijeka te uspite u vruće mlijeko uz stalno miješanje. Maknite s vatre čim zakipi i počne se malo zgušnjavati.

Toplo mlijeko pomiješajte s nadrobljenim kvascem, šećerom i četiri žlice brašna. Stavite na toplo mjesto dok se ne počne pjeniti (desetak minuta).

Dodajte otopljeni maslac, vanilin šećer, sol i ostatak brašna. Umijesite srednje čvrsto tijesto te ga ostavite pokrivenog oko pola sata da se diže.

Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, narežite na 12 – 16 kvadrata te na svaki stavite po žličicu džema od šljiva.

Svaki kvadrat skupite kao zavežljaj tako da tijesto obavije džem i oblikujte kuglicu. Ostavite na pobrašnjenoj podlozi pokriveno oko 15 minuta da se diže.

Široki lonac napunite vrućom vodom te na vrh stavite rupičasto cijedilo ili konopcem za rub lonca zavežite pamučnu gazu (neka bude čvrsto poput trampolina).

Kada voda zakipi, stavite nekoliko (4 – 5) knedla na cjedilo ili gazu i poklopite kupolastim poklopcem. Knedle moraju biti potpuno poklopljene i kuhati se u pari te imati dovoljno prostora da gotovo udvostruče volumen. 

Posluživanje:

Vruće knedle odmah poslužite prelivene rastopljenim maslacem i posipane makom, a umak od vanilije poslužite sa strane da si svatko može njime preliti knedle prema želji.

Izvor: Coolinarka, Foto: Instagram