Gradonačelnik bio iznenađen korištenjem Križevačke djevojačke straže u izbornoj kampanji

na pitanje vijećnika Ivana Majdaka

Vijećnik Ivan Majdak na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je gradonačelniku pitanje uz slijedeći uvod;

– Križevci imaju jednu povijesnu vojnu postrojbu, a to je Križevačka djevojačka straža. Primjetio sam da se ta vojna postrojba koristi u razno raznim prigodama koje imaju i koje nemaju veze s Gradom i nemaju veze s djelatnošću vojne postrojbe, pa je tako prije nekih desetak dana kod posjete predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović Križevcima, koja nije bila u svojstvu predsjednice, već u svrhu predizborne kampanje, korištena ta vojna postrojba u stranačke svrhe kod dočeka kandidatkinje.

Zanima me, pošto ste vi gradonačelniče po statutu zapovjednik djevojačke straže, da mi odgovorite na pitanje, zašto i na koji način se ta vojna postrojba može koristiti, ukoliko se ona može koristiti na poziv i uz plaćanje, onda molim da se kaže gdje postoji cjenik da i ostali građani mogu koristiti, npr za proslave, rođendane, usluge Križevačke djevojačke straže??

Odgovor gradonačelnika Maria Rajna-

pa i mene je ne malo iznenadio navedeni događaj, budući da o tome nismo bili obaviješteni, mislim da je u ovom trenutku najpoštenije prema svima vama dostavim u pisanoj formi, općenito pravilnik i statut Djevojačke straže, s jedne strane smo dobili informacije da je riječ o probonu, s druge strane da je naplaćeno, dakle istina je negdje između dvije strane, pa to moramo i mi rasčistiti, bilo bi najpoštenije da se u pisanoj formi očitujemo.

Tu moramo unisoniji stav zauzeti, dakle, ako se dičimo s vojnom postrojbom, onda treba držati do digniteta i ne uvlačiti dnevno političke teme, razmirice, kampanje…