Hrvatski novogodišnji recept: Sarma

Postoji mnogo varijacija sarme i kako je kuhati. Pogledajte ovaj sjajni recept hrvatskog kuhara Slavka Večerića.

Sastojci

Kiseli kupus – 1 (velika)
mljevena svinjetina – 800 g
mljevena govedina – 200 g
luk – 2
češnjaka – 3 češnja
mljevena slatka paprika – 1 žličica
riže – 150 g
pančeta – 100 g
brašna – 50 g
jaja – 1
peršinovo
ulje
sol i biber

Instrukcije

1. Luk narežite i na maloj tavi zagrijte ulje i počnite ih pržiti, dodajte češnjak.

2. U zdjelu stavite meso, dodajte sol, papar, rižu, sjeckanu pancetu s kockicama, slatku papriku, jaje, peršin i sve dobro izmiješajte. Dodajte luk i češnjak i ponovo promiješajte.

3. Uklonite jezgru kiselog kupusa i uklonite lišće s glave. Nasjeckajte glavu na trakice.

4. U lonac stavite vodu i toplinu, a na dno stavite nasjeckanu glavu kupusa s malo pancete.

5. Vrijeme je da napunite lišće kupusa (operite ih) i napunite mesom i roladom, narezujući krajeve (pogledajte video – oznaka 3:45).

6. Napunjene kolutiće kupusa stavite na vrh usitnjene glave kupusa i pancete u lonac. Na vrh stavite ostatak zdrobljenog kupusa, dodajte još pancete, mljevene slatke paprike i prekrijte vodom.

7. Pokrijte lonac i kad počne ključati okrenite toplinu prema dolje i kuhajte još 2-2,5 sati.

8. U maloj tavi zagrijte malo ulja (ili luka), dodajte brašno i miješajte do zlatno smeđe boje, dodajte još malo mljevene slatke paprike. Nastavite miješati i skloniti s vatre. Dodajte hladnu vodu i kuhajte još malo. Izlijte na kolutove kupusa i kuhajte još 10 min.

9. Sarma je spremna. Poslužite uz pire krumpir.

Izvor: Croatiaweek.com

Foto: Sarma (Izvor fotografije: Posjetite Turističku zajednicu Sinja)