Humani i aktivni – Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo skupštinu

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci jedno je od najaktivnijih društava u Hrvatskoj. Kroz godinu provodi brojne aktivnosti, sve usmjerene na pružanje pomoći potrebitima. Nakon uvodnih riječi predsjednika dr. Franje Husinca, ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus govorila je o aktivnostima, programima i projektima koji su u tijeku i koji će se nastaviti provoditi. Tako je u petak, 13. prosinca stigla obavijest da su prihvaćena tri projekta vezana za dnevni boravak, mobilnost i za dosmrtni i dohranbeni ugovor u visini 241.000 kuna.

Od aktivnosti koje su provedene u drugoj polovini ove godine ravnateljica Đurđica Trbus je istakla:
“Proveli smo sabirnu akciju “Solidarnost na djelu” u svim osnovnim i srednjim školama. Redovito se provodi program “Zaželi” , program pomoći u kući na području grada Križevaca i sve četiri općine u koji imamo uključena 202 korisnika. Putem tog programa zaposlene su 33 osobe. Provodimo i program pomoći u kući za korisnike koji sami plaćaju ako imaju prihode veće od cenzusa koji je propisao Centar za socijalnu skrb. Radimo na pružanju potpora humanitarne pomoći osobama u stanju socijalne potrebe. Pred božićne i novogodišnje blagdane osigurana su sredstava za 212 korisnika. To su sredstva Grada Križevaca u visini 180 kuna po svakom korisniku. Završili smo akcije dobrovoljnog darivanja krvi, napravili plan za iduću godinu, proveli edukacije i seminare za povjerenike službe traženja, redovito radili s Gradskim interventnim timom, provodimo sve tradicionalne akcije Hrvatskog Crvenog križa”.

Ravnateljica Đurđica Trbus osvrnula se i na rad socijalne samoposluge:
“Rađena je na principu dobrovoljnih priloga građana, zatim smo u ovoj godini imali jednokratnu financijsku potporu u visini 60.000 kuna. Iz tih sredstava smo imali 6 isporuka paketa. Drugi dio projekta provodio se kao FEAD program u kojoj je podijeljeno u prvoj isporuci za 605 korisnika humanitarnih paketa u hrani i higijeni. Nakon revidiranja popisa korisnika, u drugoj isporuci pravo na dodjelu imalo je 525 korisnika. Vrijednost je 202.000 kuna” – kazala je ravnateljica Đurđica Trbus.

Osvrnula se zatim i na projekt Dnevni boravak u kojem se izrađuju razne rukotvorine, već poznata križevačka čunčana čipka, perlanje, slatko-slana kreativa kako bi se zadržala tradicija specijaliteta iz ovog područja.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci apliciralo je od 2015. godine 42 projekta u visini preko 9 milijuna kuna što je realizirano. Nadalje, ima aplicirano projekte u visini 5.622.000 , na tri projekta su partneri i u pripremi je projekt vezan za umirovljenike vrijednosti 2.000.000 i zdravstveni program vezan za antibiotike u visini 500.000 kuna koji je pokrenula Koprivničko-križevačka županija.

Redovito se provode akcije dobrovoljnog darivanja krvi pa je u ovoj godini prikupljeno 1246 doza, dok je plan bio 1100. Pohvalno je što se sve više mladih uključuje, pa je evidentirano 40-tak novih darivatelja.

U odvijanju svih aktivnosti Crvenog križa vrlo su važni volonteri koji nesebično pomažu. Posebno se nastoji okupiti što veći broj mladih kojima primjer mogu biti učenici Gimnazije “Ivana Zakmardija Dijakovečkoga” koji surađuju s Klubom dijabetičara.
Svim aktivistima i volonterima zahvaljeno je na pružanju pomoći, a na kraju je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci dr. Franjo Husinec apelirao da se još više mladih uključi u volonterizam i da steknu osjećaj za humanitarno djelovanje jer ima mnogo područja u koja se mogu uključiti. (J.I.)