Na Božić Hrvati tradicionalno pripremaju pečenku – puretinu, janjetinu, svinju ili patku.

Nije tajna da Hrvati vole svoju hranu. Obično ne treba čekati posebne prigode za impresivnu gozbu.

Božić je ipak posebno vrijeme.

Za Hrvate, veliki dan u božićnom periodu su “Badnji Dan” i “Badnja večer” (Badnje veče).

Izraz badnjak znači “buditi se”, odatle se odnosi na budnost cijelu noć do Božića. Tradicija unošenja trupca u kuću i stavljanja na vatru na badnjak te držanja da gori tijekom Božićnog dana održava se u krajevima Hrvatske već stoljećima.

Druga stara tradicija je sjetva pšenice (sjemenki pšenice) u posudu s vodom (obično na dan Svete Lucije) koja će rasti do Božića i potom se koristi za ukrašavanje stola na Božić.

Budući da je Badnjak dan posta, tradicionalno na Badnjak tradicionalno navečer jedu mali obrok.

Na Božić Hrvati tradicionalno pripremaju pečenku – puretinu, janjetinu, svinju ili patku.

Zimska jela poput sarme i račića također se jedu tijekom svečanog razdoblja. I obilje tradicionalnih božićnih slastica.

Evo 15 stvari koje ćete vjerojatno vidjeti na stolu tijekom svečanog razdoblja u hrvatskim domaćinstvima:

1.Bakalar

2. Francuska salata

3. Sarma

4. Turska / patka i Mlinci

Turska sa mlincima

5. Pečena svinjetina

Pečena svinjetina

6. Punjene paprike

7.Fiš Paprikaš / juha

8. Hladno meso

9. Fritule

10. Makovnjača / Orahnjača

11. Kiflice

12. Strudel

13. Kroštule

14. Vino

15. Rakija

Izvor: Croatiaweek.com