Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14 sati, danas, 20prosinca do 7 sati, u ponedjeljak, 23. prosinca, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave koprivničko-križevačke. 

Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane te nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzor pravilnog korištenja mobitela, nadzor mladih vozača i recidivista. 

Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača ili usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, kao i da ukoliko je moguće prenoće u vinogradima i slijedeći dan se upute kućama.  

Obzirom na najavljenu prognozu vremena s kišnim padalinama tijekom vikenda, građane molimo da brzinu kretanja svojih vozila prilagode uvjetima na kolniku odnosno da na mokrim i klizavim kolnicima te u uvjetima smanjene vidljivosti, smanje brzinu kretanja i povećaju razmak između vozila.
Također, građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.

Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice, te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika.
Pješake i vozače bicikala podsjećamo da su obavezni se kretati postojećim pješačkim i biciklističkim stazama i trakama te tijekom noći i kišnih oborina nositi reflektirajuće prsluke ili odjeću, kao i da vozači bicikala moraju na svojim vozilima imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste ugrađene sigurnosne pojaseve i da na ispravan način koriste dječje autosjedalice, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.