Održana godišnja skupština UIK-a Križevci – udruga prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj

U 10 godina UIK je prihodovala čak 14.317.000 kuna, od toga iz Europskog socijalnog fonda 6.857.000″

Udruga osoba s invaliditetom Križevci jedna je od najaktivnijih udruga ne samo u Križevcima nego i u cijeloj Hrvatskoj. Već više puta je to isticano u raznim prigodama, a to se može zaključiti i po brojnim aktivnostima i projektima koje provodi. Održana je sjednica skupštine UIK-a na kojoj je izvještaj o radu i financijsko izviješće podnio predsjednik Petar Gatarić.

Udruga je u dva desetljeća bitno utjecala na poboljšanje života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. 

I tijekom ove godine bila je izuzetno aktivna. Provodila je brojne projekte i programe financirane od strane društvene zajednice i sredstava Europske unije među kojima su: Zajedno u zajednici, Kreativne radionice, Mobilnost osoba s invaliditetom, Osobni asistent, Izrazi se kreativno i rekreativno i budi shvaćen i prihvaćen, Usluga osobne asistencije, Aktivni i uključeni – mobilnošću i senzibilnošću do zaposlenja, a prijavljeni su i novi projekti za koje se očekuju rezultati. 

Kroz godinu  su putem Udruge bile zaposlene ukupno 44 osobe , od toga 19 s invaliditetom. Trenutno ih je zaposleno 28. Udruga je radila i na zaštiti prava svojih članova, obilazili su starije, nemoćne i bolesne članove, nastavljena je suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu za pružanje besplatne pravne pomoći, posuđivali su na revers ortopedska i druga pomagala, sudjelovali u kulturnim događajima, izletima, sportu i rekreaciji. 

Najviše sredstava za rad, čak 68% UIK je ostvarila po projektima i natječajima.

“U 10 godina udruga je prihodovala čak 14.317.000 kuna, od toga iz Europskog socijalnog fonda 6.857.000” – kazao je predsjednik Petar Gatarić.

Posebno je naglasio kako je uspješno poslovanje društvenog poduzeća “Hedona” koje je postalo pravi križevački brend u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a u ljeto iduće godine trebalo bi  čokoladu proizvoditi u novom pogonu. 

Članovi UIK-a donijeli su i Operativni te financijski plan za 2020. godinu u kojem planiraju ostvariti oko 3 milijuna prihoda , kao i Strateški plan od 2020. – do 2023. godine. Svi ciljevi usmjereni su na poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Rad Udruge osoba s invaliditetom Križevci pohvalio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel  koji je podsjetio da je donesena Križevačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, kazao da Gradska uprava uvijek stoji na raspolaganju te poželio uspješan rad u slijedećoj godini i da još nadmaše svoja očekivanja.

Saborski zastupnik Branko Hrg kazao je da je ova udruga brend Križevaca i da kroz sve ove godine nije dolazila u Grad Križevce tražiti sredstva, nego ih je sama nalazila.

“Ovoj udruzi treba samo malo dodati da uspije sve ostvariti” – kazao je i poželio da tako nastavi dalje, kao i “Hedona” da bude što slađa i prepoznatljivija. 

U ime Koprivničko-križevačke županije pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec rekao je da županija podržava rad udruge, jer jedna od zadaća županije je da poboljša kvalitetu života na području na kojem djeluje. 

Ravnateljica Učeničkog doma u Križevcima Snježana Majić, kao partner u projektu u kojem učenici volontiraju u udruzi, poželjela je također puno uspjeha u daljnjim aktivnostima. (J.I.)