Održana Skupština Vatrogasne zajednice Grada Križevaca

U petak, 13. prosinca 2019. godine održana je Skupština Vatrogasne zajednice Grada Križevaca kojoj su u ime Grada prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i zamjenik gradonačelnik Mario Martinčević.
Na sjednici je usvojen rebalans proračuna Vatrogasne zajednice, a zatim je predstavljen plan rada za 2020. godinu. Istaknuto je da će se pomoći društvima u ostvarivanju zakonskih i drugih prava, održavati vježbe, obilježavati obljetnice, izvesti nadzor spaljivanja na otvorenom prostoru, organizirati seminare te surađivati s vrtićima i školama kako bi se upoznali s djelatnošću vatrogasaca. Ovom je prilikom istaknuto kako je plan bio kroz tri godine riješiti sva vatrogasna društva, no kako je Grad odlučio izaći u susret te u dogovoru sa zamjenikom gradonačelnika Marijom Martinčevićem, taj plan će se prebaciti na samo dvije godine. Tako je ove godine riješeno 17 društava, za iduću godinu ostaje 16 društava, dok se Carevdar i Vojakovački Kloštar rješavaju preko EU fondova.
Na Skupštini, ostavku na dugogodišnju funkciju predsjednika Vatrogasne zajednice dao je Ivan Mužić istaknuvši kako se stalno mijenjaju zakoni i propisi, da mu je to sve teže pratiti i usklađivati te kako je došlo vrijeme da mlađi ljudi preuzmu ovu funkciju. Mužić je rekao kako je ovakva odluka isključivo osobne prirode, istaknuvši kako je kod njega došlo do zasićenja ovim poslom, dodavši kako bi ipak želio ostati u vatrogastvu, no bez ovako odgovorne funkcije.
Nakon Mužića, svoje su ostavke dali i zapovjednik Zajednice Ivan Matosović te tajnik Miroslav Petračija. Nakon objašnjenja, Ivana Matosovića da nije riječ o obezglavljivanju Zajednice, već određenom preustroju koji je nužan nakon odlaska Ivana Mužića, delegati su jednoglasno prihvatili ove ostavke. Za novo, privremeno vodstvo, do izbora, delegati su izglasali Miroslava Petračiju za predsjednika Vatrogasne zajednice, zamjenika gradonačelnika Marija Martinčevića za zapovjednika, Ivana Matosovića za tajnika dok je na inicijativu zamjenika Martinčevića, Ivan Mužić proglašen doživotnim počasnim predsjednikom.
Zamjenik Martinčević rekao je da novu dužnost prihvaća kao veliku odgovornost.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, u svojem je obraćanju pohvalio dosadašnje vodstvo za uspješno vođenje Zajednice, zahvalio je posebno Ivanu Mužiću na njegovom dugogodišnjem angažmanu. Katanović je istaknuo kako nema potrebe da vatrogasci zahvaljuju Gradu na financijskoj podršci, dodavši:
„To su javni novci, vaši novci, mi samo njima upravljamo onako kako najbolje znamo i naša je dužnost da vodimo brigu o svim udrugama i kolektivima na području Grada, a vi ste jedan od najvećih te zaslužujete svaku lipu koju dobijete, pa još i više.“
Predsjednik Vijeća je rekao kako je briga o vatrogastvu u Gradu uvijek bila dobra, obećavši kako će potpora koju vatrogasci imaju od strane Grada biti još i značajnija.

Nova imenovanja, stupaju na snagu 1.siječnja 2020. godine.

Izvor i foto : Grad Križevci