Orašasti plodovi su blago iz prirode koje koristimo pogrešno

Orašasti plodovi trebali bi biti svakodnevno na našem jelovniku. Obiluju zdravim masnoćama, proteinima, vlaknima te vitaminima i mineralima važnim za dobro funkcioniranje organizma.

Najčešće ih kupujemo u sirovom obliku stoga je vrlo bitno pravilno ih skladištiti kako bi zadržali hranjivost i kako se ne bi užegli.

S obzirom na to da obiluju nezasićenim masnim kiselinama, ako su izloženi toplini, svjetlosti, kisiku i vlazi, mogli bi se pokvariti i prije, no što mislite.

Samo tako ćemo sačuvati omega-3 masne kiseline kojima obiluju bademi, orasi, lješnjaci i svi ostali orašidi. Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, krvnih žila i mozga. Orašasti plodovi u hladnjaku mogu stajati do šest mjeseci, a u zamrzivaču godinu dana.

Najbolje je držati malenu staklenku orašastih plodova nadohvat ruke, a sve ostalo u zamrzivaču pa po potrebi nadopunjavati. Tako ćemo sačuvati sve hranjive tvari koje su sadržane u ovim zdravim grickalicama.

Ništa manje bitna stavka nije ni kućni budžet. Orašasti plodovi su skupi i najbolje ih je kupovati u većoj količini na sniženjima. No, kad su količine velike, veća je i vjerojatnost da će se pokvariti, stoga je zamrzivač odlična opcija.

Osim što će im to obogatiti okus, uništit će bakterije kojima su, moguće, bili izloženi u dućanu.

Orašaste plodove možete grickati u užini – utažit će glad i želju za slatkim, možete njima obogatiti kašu od zobenih pahuljica za doručak ili salatu za ručak. Od orašastih plodova vrlo je jednostavno napraviti zdravi namaz, a nešto kompliciranije kolač – no ni to nije teško.

metro-portal.hr