Predsjednik UEFA proglašen ambasadoromPlazma Sportskih igara mladih

Gospodin Aleksander Čeferin je u srijedu na svečanoj ceremoniji u Zagrebu proglašen ambasadorom Plazma Sportskih Igara mladih

Smaragdna dvorana hotela Esplanade u Zagrebu ugostila je u srijedu, 11. prosinca, vodeće osobe iz političkog, sportskog i gospodarskog svijeta regije na svečanoj ceremoniji proglašenja g. Čeferina ambasadorom Plazma Sportskih igara mladih. Plaketu mu je predao najdugovječniji ambasador Plazma Sportskih igara mladih, Predrag Mijatović.

Gospodin Čeferin u zahvalnom govoru istaknuo je: ”Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju dobro ispred svojih interesa, kao što to čine Zdravko i njegov tim. Sport je zdravlje i dijeli pozitivne vrijednosti, a ja ću pokušat da budete ponosni na mene kao ambasadora”.

Čestitke su mu uputili i svjetski poznati ambasadori sportaši Igara: Luka Modrić iz Madrida, Nemanja Matić iz Manchestera i Edin Džeko iz Rima, te gospodin Johannes Hahn, povjerenik europske komisije za proračun i administraciju.

”Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu čestitati na ulasku u obitelj Sportskih igara mladih. Kao ponosni ambasador najveće amaterske manifestacije u Europi, šaljem pozdrave iz Madrida, te sam siguran da će uz vaš angažman ovaj projekt još više rasti i napredovati” istaknuo je Luka Modrić u čestitici.

Prijenos ceremonije išao je u izravan prijenos u 7 zemalja na N1 i SK3 televiziji s početkom u 13.30 sati. Ceremoniju su podržali i gospodin Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i gospodin Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske. U sklopu programa predstavljen je i Projekt Youth Sports Games sufinanciran od strane Erasmus + Programa Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 365 525 eura, a okuplja partnere iz 7 zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju 2 godine. Nagrade za dugogodišnje partnerstvo, podršku i razvoj Igara dobili su: Tomislav Mamić

Vlasnik Tommy d.o.o., Dragan Stajković Generalni direktor kompanije Bambi A.D. i Lana Popović, Predsjednica Grupe za srednju i istočnu Europu The Coca-Cola Company.

Plakete im je predao Zdravko Marić, predsjednik Sportskih igara mladih koji je istaknuo: ” Ono što je stvarno bitno za Igre je to da smo uspjeli postići mnogo na ovom našem teškom teritoriju u pogledu povezivanja djece, s ovog mjesta mogu stvarno obećati kako ćemo u budućnosti to još više činiti, uz našeg novog ambasadora, gospodina Čeferina. Gospodin Čeferin upoznat je i povezan sa situacijama u našim državama i zaista su sve njegove poruke kako djeca kroz Igre ne gledaju tko je iz koje države, koje je netko boje kože ili spola ono najvažnije što promoviramo u Igrama i što ćemo u budućnosti još više isticati”.

Ceremoniju su pratili mnogi istaknuti sportski djelatnici predvođeni Ćirom Blaževićem, Davorom Šukerom, predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza i Vatrenim brončanim nogometašima.

Nogomet je najmasovniji sport u sustavu Plazma Sportskih igara mladih, a najmasovnija platforma je Coca- Cola Cup u kojem svake godine sudjeluje više od 35.000 djece i mladih. Jačanje ženskog nogometa jedan je od strateških ciljeva UEFA i uz njenu podršku Plazma Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski nogomet. Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, HPB odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika.

U 2020. godini Plazma Sportske igre mladih će zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova provoditi veliku edukativnu akciju borbe protiv nasilja na sportskim terenima. Ministar Davor Božinović podržava Plazma Sportske igre u zajedničkim nastojanjima promoviranja fair playa i promocije nenasilja na sportskim terenima.

Ove su godine Igre su srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika. U 2019. godini organizirale su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili više od 202.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i sedam stotina tisuća sportaša koji su u 23. godine osjetile što su to sport, druženje i zabava.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima su Sandra Perković, Dario Šarić, Vedran Ćorluka, a ambasador su Luka Modrić, jedan od najboljih nogometaša današnjice, Nemanja Matić, Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi.

Izvor: Plazma Sportske igre mladih, Foto: Facebook- Sportske igre mladih