Razlozi zbog kojih biste trebali udomiti psa

Jedna od najčešćih želja djece svih godišta jesu psi. Svi znamo koliko dobro se osjećamo kada se nađemo u društvu druželjubivog, zaigranog štenca kojemu je jedini problem u životu kada prođu dvije minute bez da mu netko ne daje dovoljno pažnje. Ljudi koji su vlasnici ovih mucastih životinja vrlo teško mogu zamisliti život bez jutarnjeg mokrog pozdrava psa jer svi znamo koliko jako se možemo vezati za ta bića. Ako je vaše dijete jedno od onih koji vas već dulje vrijeme mole da dobiju psa – ovo je znak da biste definitivno trebali kupiti, ili još bolje, usvojiti čovjekovog najboljeg prijatelja.

Odgovornost                                                                                                                   Biti vlasnik psa zahtijeva utrošeno slobodno vrijeme na njega – od kupanja, češljanja i čišćenja pa sve do šetnje, hranjenja ili samo točenja vode. Bilo koji mali ili veliki zadatak naučit će djecu nekoj vrsti odgovornosti, a sigurni smo da će im briga za kućnog ljubimca dati veće zadovoljstvo nego usisavanje ili pranje suđa te će biti zadovoljniji sami sa sobom.

Zdravlje                                                                                                                                            Određene pasmine zahtijevaju određenu količinu šetnje i fizičke aktivnosti što će vašem djetetu pomoći da ono (ali i vi zajedno sa njim) ostane u dobroj formi i bavi se barem nekakvom vježbom. Također, istraživanja su pokazala da odrastanje pored psa i mačaka garantira smanjenu mogućnost oboljenja od astme i alergija.

Usamljenost                                                                                                                 Živimo u svijetu gdje svaka generacija unatoč virtualnoj povezanosti sve teže stvara konekcije, poznanstva i veze s vršnjacima oko sebe. Takva djeca su obično usamljena, pogotovo ako su jedinci, pa kućni ljubimci mogu olakšati takvu vrstu anksioznosti i praviti društvo svojim vlasnicima.

Empatija                                                                                                                           Baš kao i ljudi, psi pokazuju razne vrste emocija – od sreće i tuge pa sve do straha i povjerenja. To će pomoći djeci da stvore povezanost sa psom što će ih postići da stvaraju povezanost, suosjećanje i empatiju s ostalim ljudima oko sebe.

(E.B.)