Znate li kakvo djelovanje imaju probiotici?

Probiotici i prebiotici na različiti način djeluju na muški i ženski imunitet. Ovo otkriće ima važne implikacije na istraživanje učinaka trenutno najpopularnije vrste dodataka prehrani, kao i na personalizirane tretmane koji se temelje na probioticima.

Prebiotici, poput vlakana u voću i povrću, i probiotici, poput mikroorganizama u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, mogu podupirati zdravlje cijelog organizma održavajući probavu i dobru ravnotežu bakterija u crijevima.

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, a objavljenog u časopisu Frontiers of Immunology, ukazuju na to da probiotici pomažu u posredovanju imunološkog odgovora domaćina, zbog čega se vjeruje da probiotici mogu pomoći u liječenju imunoloških stanja poput alergija ili ekcema.

No, pokazalo se da se imunitet znatno razlikuje s obzirom na spol. Muškarci i žene imaju različite imunološke reakcije na razne upalne i zarazne bolesti.

Znanstvenici predvođeni mikrobiologinjom dr. Marie Lewis istraživanje su proveli na prasadi. Otkrili su da praščići stari 28 dana različito reagiraju na probiotike – imunosne stanice ženskih praščića drugačije su reagirale od imunosnih stanica muških praščića na suplementaciju probioticima.

Ženke su proizvodile više imunoglobulina IgA i IgM u limfnom tkivu, a mužjaci u debelom crijevu. Pokazalo se i da inulin podiže razinu stanica odgovornih za imunitet – T stanica, u crijevima mužjaka, dok se isti proces ne događa u crijevima ženki.

“Ženke dok su u dojenačkoj dobi imaju bolji potencijal za lokalnu imunološku regulaciju od mužjaka”, objašnjava za portal Medical News Today dr. Lewis.

“Pravilan razvoj imunološkog sustava u prvim danima života ključan je za imunitet kroz cijeli život. Pokazalo se da on ovisi o spolu. Iako ne znamo zbog čega, znamo da mlade djevojke imaju bolji imunosni odgovor od mladića na cjepivo”, dodaje dr. Lewis.

“Ovo je važno otkriće jer oko 70 posto imuniteta je u crijevima”, zaključuje dr. Lewis.

metro-portal.hr