Župan Darko Koren sa zamjenicima prisustvovao otvorenju obnovljene tvornice Eko papir

U petak 13. prosinca u Goli je svečano otvoren obnovljen proizvodni pogon obiteljskog trgovačkog društva Eko papir koji je teško oštećen u požaru u travnju ove godine. Otvorenju novog moderniziranog pogona tvornice, koju uspješno vode osnivač tvrtke Darko Matošić i direktor Krešimir Matošić, prisustvovali su ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković  te brojni poslovni partneri i uzvanici.

Uvodno se prisutnima obratio vlasnik i osnivač tvrtke Darko Matošić koji je podsjetio što je sve tvrtka prošla nakon požara u kojem je stradalo 60 posto imovine s procijenjenom štetom od 20 milijuna kuna. Zahvalio je svima koji su vjerovali da se tvrtka može ponovo podići na noge, a posebno zaposlenicima i poslovnim partnerima koji su pokazali razumijevanje za nastale poteškoće.

Unatoč nedaćama koje su nas zadesile, uspjeli smo stvoriti trajno i stabilno okruženje  te uspješno poslovanje kroz investicije u najsuvremeniju opremu. Do prosinca smo investirali 23 milijuna kuna u izgradnju i modernizaciju novog pogona te nova zapošljavanja. Razvoj poduzeća koji je bio nakratko prekinut se nastavlja pa tako do kraja ove godine bilježimo povećanje prihoda koji je veći za dva posto u odnosu na prošlu godinu. U narednoj godini planiramo dodatnih pet milijuna kuna kao završetak ulaganja  te nova zapošljavanja. Zahvala svima koji su vjerovali u nas, posebno Ministarstvu, Županiji i Općini koji su bili od velike pomoći“, kazao je Matošić.

Zamjenik župana Darko Sobota čestitao je obitelji Matošić što su izdržali kroz sve nedaće te zahvalio ministru Horvatu i načelniku Milinkoviću koji su pokazali veliku upornost da se gotovo uništena tvornica ponovno izgradi.

Ova je obiteljska tvrtka od iznimnog značaja, ne samo za Općinu Golu i Prekodravlje već i cijelu Koprivničko-križevačku županiju. Drago mi je što smo svi zajedno pokazali odgovornost i susretljivost kako bi se šteta sanirala u što kraćem roku te ponovno pokrenula proizvodnja i vratila sigurnost radnih mjesta. Zahvalu upućujem ministru Horvatu i načelniku Milinkoviću koji su pokazali profesionalan odnos i iznimnu socijalnu osjetljivost jer u samo pet mjeseci smo uspjeli riješiti ovaj veliki problem. Današnje svečano otvorenje je najbolji božićni poklon svima nama, a posebno djelatnicima koji ovdje marljivo rade i doprinosu razvoju tvrtke“, kazao je zamjenik Sobota.

 Čestitke na novom razvojnom iskoraku vlasnicima tvrtke je uputio i župan Darko Koren naglasivši kako je obitelj pokazala veliku hrabrost i nije posustala u nastojanju da se tvrtka unatoč velikoj traumi ponovo vrati na staze uspjeha.

 „Iako ovo nije klasično otvorenje projekta, ovu investiciju možemo promatrati  kao razvojni iskorak koji je uslijedio nakon velikog šoka koji zadesio obitelj Matošić, djelatnike, ali i sve nas koji smo bili u obilasku pogona nakon požara.  U takvim je situacijama lako izgubiti optimizam, no dobro poznajem obitelj Matošić i vjerovao sam da će prevladati poteškoću koja ih je zadesila te da će izaći  jači i nastaviti s proizvodnjom u još boljim uvjetima. To se i pokazalo ovom revitalizacijom  pogona koje je stvorilo novo poglavlje u životu tvrtke koju će, uvjeren sam, nasljednici voditi na jednako uspješan način. Poslovni pokazatelji govore kako se sve kreće u pozitivnom smjeru, a posebno treba istaknuti kako je imati ovako snažan gospodarski subjekt u svojoj sredini  pravo bogatstvo za Općinu, ali i Koprivničko-križevačku županiju“, naglasio je župan Koren.

Prigodnim riječima obratili su se i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković i  dugogodišnja suradnica tvrtke Dragica Klakočar koji su istaknuli zadovoljstvo što se tvornica obnovila i krenula s novim investicijama poželjevši još veći poslovni uspjeh u narednom razdoblju.

Završno se uzvanicima obratio ministar Darko Horvat koji je kazao kako je Ministarstvo učinilo sve napore kako bi se tvrtka što prije oporavila.

Drago mi je da smo svi zajedno sudjelovali u brzom oporavku tvrtke, možda smo mogli reagirati brže i bolje, no treba zaboraviti na sve nedaće koje su vas bile zadesile. Želim vam da do kraja godine  ostvarite  očekivanih dva posto poslovnog rasta te da planiranih pet milijuna kuna daljnjih ulaganja ostvarite već u prvoj polovici iduće godine“, istaknuo je ministar Horvat.

Nakon prigodnih govora uslijedilo je i svečano rezanje vrpce te obilazak nove proizvodne hale gdje su se uzvanici upoznali s tehnologijom i procesom proizvodnje papirnatih vrećica. Spomenimo kako je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica tvrtki Eko papir 2015. godine dodijelila  „Zlatnu kunu“ u kategoriji najboljeg malog poduzeća.

Služba ureda župana