51. Varaždinske barokne večeri u Križevcima

Varaždinske barokne večeri i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima pozivaju Vas na 51. Varaždinske barokne večeri u Križevcima  koje će se održati u nedjelju , 19. rujna 2021., u 19:30 sati u crkvi svete Ane u Križevcima.

Nastupit će Marta Lončar, sopranistica te Diego Leverić, lutnjist koji će svirati na klasičnim baroknim lutnjama.

Marta Lončar svestrana je sopranistica sa specijalizacijom iz baroknog i klasičnog pjevanja. Pjevala je u vokalnom ansamblu Antiphonus (2006. – 2014.), s kojim je izvodila glazbu iz razdoblja od srednjeg vijeka do suvremene glazbe. Završila je studij baroknog pjevanja (2017.) i klasičnog pjevanja (2019.) na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u Nizozemskoj. Prije studija u Nizozemskoj, a nakon završenog studija glazbene teorije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radila ja u glazbenim školama u Hrvatskoj kao profesorica glazbenih teorijskih predmeta. Za vrijeme studija u Nizozemskoj sudjelovala je u mnogim projektima Kraljevskog konzervatorija kao solistica. Neki od važnijih projekata u kojima je nastupila kao solistica bili su solo pjesme A. Diepenbrocka u maloj dvorani Concergebouw u Amsterdamu i TivoliVredenburg u Utrechtu. Također, nastupila je kao Druga Izraelka u oratoriju Israeliten in der Wüste C. P. E. Bacha na festivalu Musica sacra u Maastrichtu, kao Didona u koncertnoj izvedbi opere Dido and Aeneas H. Purcella, kao Poppea u poluscenskoj izvedbi opere L’incoronazione di Poppea, kao Filia u oratoriju Jephte Carissimija. Najistaknutiji zborski projekt u kojem je sudjelovala za vrijeme studija jest Misa u h-molu J. S. Bacha na Juilliardu u New Yorku, u Bostonu. Redovito se pojavljuje kao solistica u baroknim kantatama i oratorijima. Nedavno je nastupila kao solistica u djelima Misa u h-molu, Muka po Mateju i Magnificat J. S. Bacha, Dixit Dominus A. Vivaldija. Kao zborska pjevačica sudjeluje u radu više zborova: Nizozemski radio zbor, Rotterdamski simfonijski zbor, Bachkoor Holland, Zbor HRT-a.

Diego Leverić, u umjetnosti kao Edicole Grevi, lutnjist je koji svira na autentičnim baroknim lutnjama. Njegov prvi solistički CD Weiss à Rome Amadeus poznati talijanski glazbeni časopis nagrađuje s maksimalnih pet zvjezdica za umjetnički i tehnički aspekt. U rujnu 2020. izlaze dvije suite 2138!, projekt posvećen J. S. Bachu. Sa svojim ansamblom ArtiCoolAzione i s kontratenorom Leandrom Marziotteom izdao je neizdane napuljske kantate za priznatu izdavačku kuću Arcana (Outhere). Koncertirao je diljem Europe, u Argentini, Brazilu, Siriji, Japanu i u Kini, a najznačajnija mjesta su konzervatorij Tchaikovski u Moskvi, Shanghai Symphony Hall, Fudan University u Shanghaju, Konzervatorij Antonio Vivaldi u Alessandriji, festival Sanssouci u Podstamu, Varaždinske barokne večeri.