Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice sinoć oduševila Križevčane

Drugog dana obilježavanja Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnice oslobođenja vojarne u Križevcima, branitelji i obitelji tradicionalno su obišli mjesta pogibije križevačkih branitelja na zapadnoslavonskom bojištu, a zatim su položili vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju prvim križevačkim žrtvama Domovinskog rata kod Šumarije Miljenku Klobučaru i Mariju Jembreku.

Nakon toga na Strossmayerovom trgu održan je koncert Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. Svojom izvedbom pjesama oduševili su križevačke branitelje i ostalu publiku.

Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice osnovana je početkom 2001. u Splitu. s ciljem očuvanja i promicanja kulture a cappella pjevanja dalmatinske klapske pjesme, skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera koje su kao najvrjedniji dio naše glazbene baštine. Osnovao ju je generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, mons. Josip Šantić.

Djelovanje klape HRM prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim zadaćama unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske i MORH-a. Od mnogih nastupa izvan domovine (ItalijaNjemačkaPoljskaBelgijaMađarskaFrancuskaAustrijaBiHCrna Gora) klapa je nastupala i u NATO bazi u Monsu (Belgija), u središtu zapovjedništva za Europu, gdje je predstavljala Oružane snage RH na cjelovečernjem koncertu. Klapa nastupa na brojnim drugim koncertima u prigodama Dana Oružanih snaga Republike HrvatskeDana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih braniteljaDana državnosti itd.

Klapa “Sveti Juraj”- HRM je dobitnik brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogih drugih.

ji/radiokrizevci.hr