Markotić: Oni koji se žele igrati liječnika, neka kupe lutku i špricu

Nisu djeca naše igračke. Oni koji se žele igrati liječnika, neka kupe u trgovinama plastičnu lutku i plastičnu špricu i neka se igraju, a živu djecu neka prepuste struci, izjavila je Alemka Markotić na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite.

– U cijeloj Europi rastu brojevi inficiranih i hospitaliziranih. Kontinuirano se šalju poruke svih institucija i struke da se ljudi cijepe. Dolazi zima i do ranog proljeća očejuje se više respiratornih bolesti, a lani je COVID pokazao koju snagu ima. Evidentno je da je visokozarazni delta-soj preuzeo primat, gotovo 100-postotni u Europi, izjavila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

“Nisu djeca naše igračke”

Kazala je kako je ovih dana fokus stavljen i na djecu. Iznijela je podatak da mnogo zemalja intenzivno cijepi djecu od 12, 15 do 17 godina s dobrim odgovorom, pa i same djece, dodala je. Još je jednom pozvala sve da se cijepe i da se drže mjera u vremenu pred nama.

– Djeca su naša najdragocjenija populacija koju moramo štititi. Oni moraju jasno imati viziju što mi hoćemo od njih. Ona većinom jako dobro prihvaćaju mjere i nekad su pametnija i odgovornija od odraslih. Pustimo da odluke donosi struka. Nisu djeca naše igračke. Oni koji se žele igrati liječnika, neka kupe u trgovinama plastičnu lutku i plastičnu špricu i neka se igraju, a živu djecu neka prepuste struci, kazala je Markotić.

Naglasila je kako je Klinika “Dr. Fran Mihaljević” praktički puna – s 92 hospitalizirana COVID pacijenta. Njih 19 je na intenzivnom liječenju, bilo na visokom protoku kisika, bilo na respiratoru gdje je na ventilaciji 10 bolesnika. Na ECMO uređaju su dva pacijenta i svi su oni u teškom stanju, upozorila je Markotić. Primljen je i jedan 72-godišnji bolesnik koji nije bio cijepljen i ima nekoliko komorbiditeta.

im/radiokrizevci.hr

Foto: HZJZ

Izvor: hrt