Obilježava se Svjetski dan zdravlja pluća

Svjetski je dan zdravlja pluća. Tim povodom na zagrebačkom Cvjetnom trgu predstavljena je javnozdravstvena kampanja “Ne brini” i digitalna platforma www.govorimoorakupluca.com. Cilj je informirati pacijente oboljele od plućnih bolesti i raka pluća.

Samo od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3 tisuće ljudi, a jednako toliko ih i umre.

Simbolično, na Trgu je postavljen labirint kako bi se prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze pa kroz zahtjevan put liječenja.

– Što je to karcinom, koji su tipovi karcinoma, koje su terapijske opcije za određeni tip karcinoma dozvoljene, kako se nositi sa svim popratnim pojavama koje su uzrokovane određenim tipom liječenja. Također će čuti korisne savjete, najčešće pacijenti pitaju što trebam jest, što moram promijeniti u svom životu, nekakve navike svakodnevnog života želimo promijeniti u onom prvom valu kad saznamo dijagnozu, objašnjava Sandra Karabatić, viša medicinska sestra, predsjednica Udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća “Jedra”.

– Nije rak pluća jedina plućna bolest, imamo i kroničnu opstrukcijsku plućnu bolest koja jedan od top tri najčešćih uzroka smrti u svijetu. Nismo baš tako dobri, još uvijek puno Hrvata puši, a pušenje je rizičan čimbenik i za razvoj raka pluća i za razvoj kroničnih plućnih bolesti, upozorava prof. dr. sc. Marko Jakopović, dr. med., pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay

Izvor: hrt