Održano predstavljanje monografije “Glogovnica” kulturno – povijesna studija, II. dopunjeno izdanje, autora Vladimira Palošike

Večeras je 17. rujna, u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održano predstavljanje monografije “Glogovnica” kulturno – povijesna studija, II. dopunjeno izdanje, autora Vladimira Palošike, a predstavljanje su organizirali i podržali Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima te Povijesno društvo Križevci.

Predstavljanje je započelo u 18:00 sati, a uvodno se prisutnima obratio dr. sc. Ivan Peklić, a zatim je dio monografije pročitao dr. sc Dejan Pernjak, dok su o svemu nešto više ispričali dr. sc. Tatjana Tkalčec s Instituta za arheologiju u Zagrebu, te sam autor Vladimir Palošika.

Predavanje je obuhvatilo istraživanje Glogovničke crkve Uznesenja Marijina, kao i cijelog Kalničkog prigorja, o prošlosti Glogovnice i važnosti crkvenih redova – Templara i Ivanovaca, važno za razvoj tog mjesta.
Budući da je povijest Glogovnice vezana uz crkvene redove: templare, ivanovce, sepulkralce, pisac o njima temeljito govori na početku knjige.
Originalni romanički reljefi na zvoniku župne crkve Uznesenja Marijina kao i na župnom dvoru potvrđuju prisutnost sepulkralaca u Glogovnici.
U nastavku, pišući o Glogovnici kao jednom od najznačajnijih crkvenih središta kontinentalne Hrvatske u srednjem vijeku, predstavlja osmanlijska pustošenja u 15. i 16. stoljeću te stanje za dolaska isusovaca u 17. st.
Kulturno-povijesna baština Glogovnice- govori i o posebnostima župne crkve (koja odskače od ostalih seoskih crkava po bogatstvu liturgijskoga ruha i posuđa) u svjetlu novijih istraživanja. Iznosi vrijedna zapažanja o kapeli sv. Petra u Apatovcu gdje uklesani plosnati križ u podnu ploču podsjeća na križ ivanovaca. Osvrće se i na kapelu sv. Jelene Koruške u Svetoj Heleni. Potom donosi popis glogovničkih župnika i značajnih toponima u izvornom govoru Glogovnice, opise govora.
Govori se i o mjestima Sveta Helena te Žibrinovec, no i ostalim okolnim mjestima. Vrijednost knjige se povećava iz razloga što slike iz literature imaju svoje prijevode na nekoliko jezika.

Na kraju predavanja, svima prisutnima obratio se autor Vladimir Palošika koji je pozdravio okupljene te zahvalio svima koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svijetlo dana. Zahvalio je promotorima knjige koji su bili od velike pomoći te obitelji na podršci. Spomenuo je kako uz kupnju knjige dobijete i CD na kojima su snimke glogovničkih toponima. Na samom kraju pogledali smo fotografije Kulturno-povijesne baštine Glogovnice i okolnih naselja.

šv/radiokrizevci.hr