Otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima križevačkog kraja – pošaljimo poruku zajedništva i hrabrosti i iskrene zahvale za žrtvu hrvatskih branitelja 

Središnja proslava Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 30. obljetnice oslobođenja vojarne u Križevcima i skladišta naoružanja Široko Brezje uz svečano otkrivanje novog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima održana je u petak u parku u Ulici Franje Tuđmana. 

Obilježavanju su prisustvovali roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja, branitelji Domovinskog rata među kojima su ratni zapovjednici križevačkih postrojbi, dužnosnici koji su u tijeku 1991. godine dali značajan doprinos obrambenim pripremama te samom oslobađanju ondašnje kasarne, predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca, Grada Novske, načelnici općina i brojni drugi gosti. 

Imena poginulih branitelja pročitao je Dejan Plentaj, dijete poginulog branitelja.

Predsjednica Kriznog stožera tadašnje Skupštine općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec podsjetila je na vrijeme i zbivanja prije 30 godina. 

-»Krizni štab ondašnje općine Križevci bio je zadužen djelovati na području

od Apatovca  do Svetog Ivana Žabna. To je bila tadašnja općina Križevci koja je imala 40 000 stanovnika. Zahvaljujem svima koji su provodili odluke Kriznog stožera. Uspjeli smo sačuvati grad. Imali smo usred grada silu koja je raspolagala  sa snažnim oružjima i oruđima i mogla je naša sudbina izgledati kao razoreni Bjelovar, ali grad je ostao cijeli. Vojarnu smo dobili pregovorima, mi smo je preuzeli, a ne zauzeli. Nismo imali ratnih djelovanja unutar grada, a sa svim onim što smo zauzeli, preokrenuli stanje na ratištima. Sa 150 kamiona smo iz Križevaca  vozili oružje na mnoga ratišta u Hrvatskoj. Ponosna sam na te dane. Domovina je samo jedna. Ova naša domovina je natopljena krvlju žrtava kroz stoljeća, a vi mladi ste ti koji ćete svoju domovinu uređivati  « – rekla je Ivana Sučec Trakoštanec i pozvala mlade da ostanu u svojoj domovini.   

U ime branitelja obratio se pukovnik Zvonko Beljo koji je istakao da je ovaj grad uvijek s ponosom ispraćao svoje vojnike u sve bitke.

– »I u pobjedi i u tuzi ovaj grad i cijeli potkalnički i prigorski kraj stajao je iza svojih vojnika u jedinoj istinskoj hrvatskoj pobjedi u 20 st., u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji su kamen temeljac na kojemu je sagrađena naša država. Križevačke ratne postrojbe prošle su mnoge teške trenutke, sudjelovale u mnogim pobjedama, trpjele gubitke o čemu svjedoči i broj uklesanih imena  pred kojima stojimo. Križevačke ratne postrojbe sudjelovale su u nekim od najznačajnijih oslobodilačkih akcija i operacija« – rekao je pukovnik Zvonko Beljo naglasivši u kojim sve mjestima su križevački branitelji sudjelovali u njihovom  oslobađanju i podsjetivši na njihov ratni put.  

Gradonačelnik Mario Rajn kazao je da, prisjećajući se dana prije 30 godina i njihovog značaja u povijesti, osjećamo ponos i poštovanje, radost i zahvalnost.

-»Istovremeno, danas više  od svega prisjećamo se 37 naših sugrađana, njihovih prerano okončanih života i snažnih uvjerenja kojima su branili domovinu. Pored nas stoji čvrsti i trajni spomen njihovim žrtvama, žrtvama njihovih roditelja. Spomen je to i njihovoj djeci koja su odrastala bez očeva.

U novijoj povijesti Križevaca ne postoji značajniji doprinos od onoga naših branitelja. Upravo zato središnji prostor nekadašnje vojarne pripada njima. Oko ovog prostora gradimo nove i moderne Križevce sazdane na žrtvi naših sugrađana. Njihova spremnost da brane domovinu obveza je svih nas da je činimo prosperitetnom. Vrijednost i veličinu ovog spomenika mjerimo životima 37 naših sugrađana« – rekao je gradonačelnik Mario Rajn i zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja na značajnom doprinosu i suradnji kod izgradnje spomenika križevačkim braniteljima. 

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je da je na mjestu bivše vojarne izgrađen dječji vrtić, klinika, restoran, srednja škola, Razvojni  centar i tehnološki park,  Dom za starije i nemoćne osobe i spomenik poginulim braniteljima. 

– Hvala svima koji su i u tom vremenu nakon oslobađanja ovog prostora doprinijeli da on bude jedan novi dio grada oko kojeg će se on razvijati « – rekao je župan Darko Koren. 

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade  i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Sabora i zastupnika naglasio je da je u Domovinskom ratu na bojištima diljem Hrvatske sudjelovalo više od 2500 hrvatskih branitelja s ovog područja.

-»Oni su u ratu pokazali odlučnost, domoljublje i hrabrost. Danas odajemo počast ljudima ovoga kraja koji su u ljeto i jesen 1991. odlučno stali braniti slobodu i boriti se za mir diljem Hrvatske. Proslava ovog dana simbolizira 

sve ono što su hrvatski branitelji  sa ovog područja učinili za obranu Domovine i njeno očuvanje.  Pripadamo generaciji koja je imala čast sudjelovati u stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Danas imamo priliku zahvaliti  svima s ovog područja koji su daleko od svog doma branili i obranili Lijepu našu.  Prisjećamo se danas njih 37 i molimo za njih koji su za našu slobodu dali najvrijednije, svoj život. Odajemo počast njima kao i svim poginulim braniteljima otkrivanjem spomenika kao iskaz poštovanja prema svim građanima Križevaca koji su se borili u Domovinskom ratu, kao iskaz pobjede, simbola slobode i ljubavi prema Domovini. Otkrivanjem ovog spomenika hrvatskim braniteljima i 30 godina nakon početka Domovinskog rata Ministarstvo hrvatskih branitelja i cijela Vlada izražava duboku zahvalnost  svima koji su položili živote u obrani drage nam Domovine. I danas, 30 godina poslije, pošaljimo sa ovog mjesta poruku zajedništva, hrabrosti i upornosti kao i iskrene zahvale za žrtvu svih hrvatskih branitelja  « – rekao je ministar Tomo Medved.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general – pukovnik Marijan Mareković kazao je da su životi hrvatskih branitelja ugrađeni u temelj moderne Hrvatske i slobodu hrvatskog naroda. 

-»Iskazujem zahvalnost i poštovanje osobito obiteljima kojima njihovi najmiliji sigurno najviše nedostaju. Imena svih njih ostat će zauvijek zapisana u hrvatskoj povijesti, u sjećanju ovog grada kao simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora i hrvatske težnje za slobodom. Uspomena na njih treba svima nama biti nadahnuće jer Hrvatska i danas treba isti žar hrabrosti, odlučnosti, nesebičnosti, domoljublja  i zajedništva, bez mržnje i osvete kao što je to trebala u najtežim danima rata. To su naše povijesne vrijednosti, to je naša veličina« – rekao je Marijan Mareković.   

Roditelji, supruge  i djeca poginulih branitelja, general – pukovnik Marijan Mareković i ministar Tomo Medved otkrili su zatim spomenik postavljen u sjećanje na 37 poginulih branitelja Domovinskog rata Križevaca.   

Molitvu i blagoslov izrekao je monsinjor Jure Bogdan, vojni biskup. Vijence kod spomen obilježja položili su roditelji i Koordinacija udruga branitelja Domovinskog rata, izaslanik Predsjednika RH general – pukovnik Marijan Mareković, delegacija Vlade RH: izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik ministra obrane Ivan Juščić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – saborski zastupnik Darko Sobota, delegacije Kolprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i Kriznog stožera, delegacije općina Gornja Rijeka,

Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno, delegacija Udruge ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran Ogranak Križevci, Grada Novske, policije, a svijeće su zapalile i druge udruge i građani.  

U ime roditelja, djece i supruga poginulih branitelja obratio se Zoran Jembrek, dijete poginulog branitelja koji je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja, Gradu Križevcima i svima koji su sudjelovali u realizaciji spomen obilježja.

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Ana Fortuna koja je, uz himnu »Lijepa naša« izvela pjesme »Tvoja zemlja« i »Moja domovina«. 

Prije svečanosti otkrivanja spomen obilježja, u velikoj gradskoj vijećnici dodijeljena su odlikovanja Predsjednika RH pripadnicima 3. bojne 117. brigade. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku, Redom hrvatskog trolista odlikovani su Josip Šinko, Božidar Đurinić i Stevo Bradić. Za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske odlikovanja su primili Ivica Keleković i Ivanka Kunštić, a uručio im je izaslanik predsjednika RH general – pukovnik Marijan Mareković. U crkvi sv. Ane održana je zatim sveta misa zahvalnica za poginule branitelje koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni biskup. 

ji/radiokrizevci.hr