Otvorena 14. izložba “Molitva sv. Marku Križevčaninu”

Članovi Križevačkog likovnog kruga tradicionalno uz blagdan sv. Marka Križevčanina priređuju izložbu sakralnih motiva “Molitva sv. Marku Križevčaninu”. Izložba je otvorena sinoć u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, a posjetitelje je najprije pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi te im poželjela da uživaju u izloženim djelima.

Predsjednica Križevačkog likovnog kruga Marijana Šatrak istakla je da je ovo već tradicionalna14. po redu sakralna izložba.

-“Drago nam je da je iz godine u godinu sve veći broj prijavljenih autora.

Za ovogodišnju izložbu prijavilo se 55 autora, a izloženo je preko 70 umjetnina: slika i skulptura” – kazala je Marijana Šatrak i zahvalila svima koji su pomogli u ostvarenju ove izložbe.

Prof. Zoran Homen kazao je da je od manje izložbe u početku, ova izložba prerasla u ovako veliku i značajnu.

-“Ispostavilo se da veliki broj autora radi slike sa sakralnim temama. To su motivi sakralnih objekata, biblijski motivi, slike svetaca itd. To je otvorilo mnogim slikarima mogućnost da i oni pokažu svoje radove. Ono što karakterizira jedan veći broj autora koji dolaze iz nekoliko naših susjednih županija, ali i iz Slovenije, je da su osim amatera i školovani umjetnici. Svake godine se osjeća i sve veća kvaliteta, a želja nam je da na taj način i mi damo svoj doprinos u slavljenju našeg sveca, sv. Marka Križevčanina” – kazao je Zoran Homen.

Preč. Stjepan Soviček, križevački župnik i dekan Križevačkog dekanata kazao je da je umjetnost, povezana sa crkvenim djelatnostima i osobama, od početka u našoj kulturi prisutna.

-” Drago mi je da tih izražaja ima sve više i vas koji stvarate ima sve više. Samim time vi umjetnici postajete dio povijesti i ovog grada i sv. Marka Križevčanina. Uključujete se u sve ono što je on živio prije mnogo godina. Slikajući njegov život ili bilo što iz povijesti, produžujemo tu povijest i sami sebe. Hvala što ste se pronašli u ovim temama i slikajte dalje” – rekao je preč. Stjepan Soviček.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel te zahvalio svima koji su se uključili u projekt koji ih je potaknuo da daju svoje viđenje svega što je sv. Marko doživljavao, ali i vlastito viđenje sakralnih motiva i svega onoga što čini kulturu kojom smo okruženi.

Kako je u predgovoru kataloga istakla Valentina Jurišić, članovi Križevačkog likovnog kruga, stvarajući svoja likovna remek djela nadahnuta duhovnim temama oplemenjuju ne samo sebe, izražavajući svoje viđenje duhovnoga, već i križevačku zajednicu, ali i šire.

U glazbenom dijelu programa nastupile su prof. glazbe Jelena Stanković i Dijana Komazin.

Izložba “Molitva sv. Marku Križevčaninu” može se razgledati u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu do 15. rujna.

ji/radiokrizevci.hr