Polaganjem vijenaca i premijerom dokumentarnog filma obilježena 30. obljetnica 15. MPOAD-a Križevci

Pripadnici 15. Mješovitog protuoklopnog artiljerijskog diviziona jučer su svečano obilježili 30. obljetnicu ustroja ratne postrojbe te odali počast poginulim branitelima, pripadnicima postrojbe: Ivanu Kordišu, Zrinku Živičnjaku, Tomici Sušniću, Živku Antoliću, Ivanu Jukiću, Draženu Jačmenjaku i Daliboru Palčiću.

Obratio se ratni zapovjednik 15. MPOAD-a brigadir Željko Topolovec:

-“Ovo je simbolično mjesto gdje se sada nalazimo. Prije 30 godina upravo ovdje postrojio sam pripadnike naše postrojbe. Rekao sam im kuda idemo i kakva nam zadaća slijedi. Ratni put odveo nas je do Narte, Čazme, Batine, Novske, Baira, Popovca, Krički…Na tom ratištu mi smo proveli 275 dana bez pauze i vratili se 9.6.1992. godine. Ovaj skup ovdje prije svega je poklon nas našoj sedmorici pripadnika koji su poginuli na ratištu i onima koji su ranjeni” – rekao je Željko Topolovec.

Gradonačelnik Mario Rajn istakao je da mlade generacije baštine ono što su pripadnici postrojbe izborili za generacije koje dolaze.

Tadašnji zapovjednik Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić rekao je:

-“Bila mi je čast što sam imao i vašu postrojbu u mom sklopu. Nigdje u povijesti ratovanja toliki broj topničkih izviđača nije poginuo kao iz vaše postrojbe. To znači da je topnička postrojba, koja je bila u sastavu Operativne grupe Posavina, ne samo zaustavila tenkove nego i, zajedno sa zemaljskom artiljerijom, gađala i zemaljske ciljeve. Operativna grupa Posavina 1991. godine je prva takva postrojba koja je 29. listopada poduzela napadnu operaciju Orkan 91 koja će ove godine slaviti 30-tu obljetnicu. Bila mi je izuzetna čast što sam mogao zapovijedati vašom postrojbom”- rekao je general Rudi Stipčić.

Kod spomenika “Ponos branitelja – u znaku križa” vijence su položili i zapalili svijeće obitelji poginulih branitelja, pripadnici 15. MPOAD-a, u ime Grada Križevaca gradonačelnik Mario Rajn i predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar kao i pripadnici ratne postrojbe policije. Molitvu za poginule branitelje izrekao je preč. Stjepan Soviček. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici te branitelji iz Novske.

Nakon toga u Kinu Križevci dodijeljene su zahvalnice svima koji su pomogli u radu udruge i obilježavanju 30. obljetnice ustroja i odlaska na zapadnoslavonsko bojište, a zatim je održana premijera dokumentarnog filma “15. MPOAD u Domovinskom ratu”, djelo pripadnika postrojbe Stjepana Belušića, Antuna Radmanića i zapovjednika postrojbe Željka Topolovca te Tomislava Belušića.

-“Kao podloga za ovaj film prije svega poslužio je moj ratni dnevnik koji sam vodio čitavo vrijeme Domovinskog rata” – rekao je Željko Topolovec.

ji/radiokrizevci.hr