Poziv na povijesnu radionicu dr. sc. Dejana Pernjaka u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu

Ukoliko ste ljubitelj povijesti, nova radionica u Društveno kulturnome centru u Svetom Petru Orehovcu odlična je prilika za Vas koji ste privučeni povijesnim temama i sadržajima.

Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec organizira  u prostorijama Društveno kulturnog centra „Kuća ideja-prostor zajedništva“, radionicu na temu „Svakodnevnica u 17. i 18. stoljeću“. Dođite u srijedu 08. rujna 2021., s početkom u 19.00 sati.

Voditelj radionice bit će dr. sc. Dejan Pernjak, a cilj radionice je prikazati kako je na temelju određenih povijesnih i arhivskih izvora moguće rekonstruirati svakodnevicu, u ovom slučaju, 17. i 18. stoljeća te na taj način približiti život ondašnje gospode, plemića, velikaša, ali i običnog čovjeka, seljaka, građanina. Tako će zainteresirani čuti neka zapažanja putopisaca tog vremena kao što je Friedrich Wilhelm von Taube ili Balthasar Hacquet, ali i suvremenika kao što je isusovac Juraj Habdelić. Također, preko radionice pokušat će se prikazati što su tadašnji ljudi jeli, kakva je bila moda, zabava i sl.

Radionica „Svakodnevnica u 17. i 18. stoljeću“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje treće od predviđenih deset radionica Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec, pod nazivom „Povijesni galop“.

Sudjelovanje na radionici je u potpunosti besplatno.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.