Predstavljena monografija “Kalnik – Igrišče – naselje kasnog brončanog doba”

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci organizirali su sinoć u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” predstavljanje monografije “Kalnik-Igrišče – naselje kasnog brončanog doba” autorica dr. sc. Snježane Vrdoljak (Karavanić) i dr. sc. Andreje Kudelić sa Instituta za arheologiju iz Zagreba.

Uvodno su prisutne pozdravili upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić, voditelj Zavoda HAZU u Križevcima akademik Franjo Tomić, predsjednik Povijesnog društva Križevci dr. sc. Dejan Pernjak te pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel. Čestitali su autoricama na ovom vrijednom djelu, nastalom kao rezultat višegodišnjeg istraživanja na lokalitetu Kalnik – Igrišče.

Uz autorice, o monografiji su govorile i dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar sa Instituta za arheologiju i dr. sc. Ina Miloglav sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Nalazište se istražuje od 2006. godine i gotovo u kontinuitetu do 2019. godine. Kalnik – Igrišče je arheološki lokalitet poznat kao brončnodobno nalazište, a riječ je o ostacima naselja iz kasnog brončanog doba od 13. do 9. st. prije Krista. Ti ostaci su najbrojniji iako na Kalniku postoje i ostaci iz razdoblja bakrenog te ranog i srednjeg brončanog doba, mlađeg željeznog doma, kasno antički pa sve do srednjeg vijeka.

Želja je da se istraživanja nastave i dalje jer nalazište je vrlo bogato, no to ovisi o sredstvima nadležnog Ministarstva kulture i medija.

ji/radiokrizevci.hr